Počeo Ardh Kumbh Mela, najveći religijski festival na svijetu

DANAS je u Indiji, u gradu Allahabadu u indijskoj provinciji Uttar Predesh, počeo Ardh Kumbh Mela, jedan od najveći svjetski religijski festival.

Stotine tisuća hindusa skupljaju se na sjecištu Gangesa, Yamuse i Saraswattija, mjestu gdje su se po predaji hinduistički bogovi i demoni borili oko posude (kumbh) božasnkog nektara. Allahabad je jedno od četiri mjesta gdje je nektar pao na zemlju. Budući da je borba trajala 12 božanskih dana, festival se održava svakih 12 godina.

Opseg Ardh Kumbh Mele najbolje je opisati brojkama. Očekuje se da će ga ove godine pohoditi 60 milijuna ljudi. To je više od 15 populacija Hrvatske, 60 skupljanja na njujorškom Times Squareu i 18 Hadževa.

Festival će trajati više od mjesec dana, a hindusi će izvoditi brojne rituale pranja, čišćenja i molitvi.

Policija kaže da zasad sve teče bez problema, i da nije bilo nikakvih incidenata. Hodočasnici podižu cijele male gradove od šatora, a sveti ljudi hodaju među svjetinom i propovijedaju.

Hinduizam nije jedinstvena religija, niti ima centraliziranu organizaciju kao kršćanstvo. Postoji velik broj škola hinduizma. Zapravo se hinduizmom naziva cijeli jedan skup različitih filozofsko-religijskih pravaca u Aziji. Najveći broj hindusa, naravno, koncentriran je u Indiji, drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, ali hinduizam nikako nije limitiran na Indiju.

Diljem Azije može se sresti razne jogije i gurue, vjerske učitelje koji život provode u askezi i meditaciji. Iako su neki od njih prava medicinska čuda, ima i mnogo prevaranata. Naime, posebno niže kaste (kastinski sustav ima svoje uporište u vedama i hinduističkoj religiji, ali je zapravo više društveni fenomen) prakticiraju veliko praznovjerje i slabo su obrazovane. To nudi odličan prostor za varanje, ali postoje i organizacije koje se bore protiv toga.

Kako Ardh Kumbh Mela bude promicao, na Indexu ćete moći saznati nešto više o samom festivalu, a i o hinduizmu.

J. D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara