Počeo drugi dan Mesićeva posjeta Grčkoj

POSJETOM atenskoj Akropoli, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić započeo je u srijedu drugi dan svog trodnevnog službenog posjeta Grčkoj.

Prvi dan posjeta u utorak počeo je na najvišoj državničkoj razini kad su zrakoplov hrvatskog predsjednika pri ulasku u grčki zračni prostor dočekala četiri "lovca" grčkog ratnog zrakoplovstva i dopratila ga do atenske zračne luke.

Pred uredom grčkog predsjednika svečani doček upriličen je sviranjem himni dviju zemalja i postrojavanjem 160 pripadnika predsjedničke garde, elitne postrojbe grčke vojske.

Oni su bili odjeveni u crvene kapice i bijele haljinice, tradicionalnu odjeću čije porijeklo seže u prvu polovinu 19. stoljeća, odnosno u doba grčke revolucije protiv otomanske vladavine koja je završila 1829. godine stjecanjem neovisnosti Helenske Republike.

Posjet je počeo razgovorima u četiri oka predsjednika Mesića i njegovog domaćina grčkog predsjednika Konstantinosa Stefanopulosa.

Oni su uoči početka razgovora razmjenili darove. Mesić je grčkom kolegi predao sliku Bogorodice s djetetom koju su izradile hrvatske redovinice iz reda Benediktinki, dok je on na dar dobio odljev amfore iz muzeja u Tanakiju izliven u srebru.

Tijekom razgovora ponovljena je posvemašnja grčka potpora hrvatskom ulasku u EU, ali je Stefanopulos naglasio kako je odsad sve u rukama Europske komisije koja mora procijeniti hrvatsku aplikaciju, te same Hrvatske, odnosno njezine sposobnosti da ispuni sve što je potrebno i da bude dobar pregovarač s Europskom unijom.

"Obojica smo se suglasili da u EU treba ući cijela regija, ali se svaka zemlja ponaosob mora potruditi ostvariti za to potrebne standarde", rekao je Stefanopulos u izjavi novinarima nakon sastanka.

Grčki je predsjednik naglasio kako je s Mesićem razgovarao i o prometnom povezivanju dviju zemalja s naglaskom na ostvarenje projekta Jadransko-jonske autoceste, zbog čega su dva izaslanstva međusobno razmijenila informacije o dosad učinjenom te o svemu što se planira učiniti u budućnosti.

Hrvatski je predsjednik svoje sugovornike upoznao sa svime što je poduzeto na usklađivanju hrvatske zakonske regulative s propisima Europske unije, a naglasio je i kako se razgovaralo o preostalim nerješenim pitanjima glede hrvatske aplikacije.

"Da bi Hrvatska potvrdila svoju zrelost i funkcioniranje pravne države, zainteresirana je za povratak svojih građana kako bi oni preuzeli svoju imovinu", rekao je Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska također čini sve da se krivnja za ono što se dogodilo individualizira i da odgovaraju pravi krivci, pri čemu joj pomaže Haški sud, s kojim potpuno surađuje, rekao je predsjednik Mesić.

"Ne treba tražiti promjenu granica, već njihovo otvaranje i međusobnu suradnju, a to Hrvatska čini", istaknuo je Mesić govoreći o stanju u regiji, izrazivši uvjerenje kako će cijela regija profunkcionirati ako usvoji europske standarde.

Nakon razgovora sa svojim grčkim domaćinom, Mesić i hrvatsko izaslanstvo imali su ručak na 80 metara dugoj jahti Alexander na poziv njezina vlasnika, najbogatijeg i najvećeg brodovlasnika u Grčkoj Spirosa Lacisa.

Poslijepodnevni dio programa počeo je polaganjem vijenca na spomenik neznanom junaku na jednom od dva glavna atenska trga Sintagmi, a potom se predsjednik Mesić sastao s predsjednikom grčkog parlamenta Apostolosom Kaklamanisom.

Kaklamanis je ponovio punu podršku Grčke Hrvatskoj i regiji, "prijateljima Hrvatima zaželio uživanje u blagodatima mira i demokracije", a cijelom području europskog jugoistoka međusobnu suradnju i ostvarenje vizije ujedinjene Europe.

Mesić je u grčkom parlamentu govorio o ostvarenju standarda i ulasku u eurointegracije kao primarnom cilju Republike Hrvatske.

"Europska unija je na summitu u Solunu potvrdila ulazak svih zemalja u svoje redove koje ispune uvjete, s time da se ne čekaju oni koji kasne već da se motiviraju oni koji idu brže", rekao je predsjednik Mesić nakon razgovora s Kaklamanisom.

Hrvatski je predsjednik prvi dan boravka u Grčkoj završio svečanom večerom koju je u njegovu, i čast njegove supruge Milke, priredio predsjednik Stefanopulos.

Nakon posjeta Akropoli predsjednik RH potpisat će u Ministarstvu vanjskih poslova Grčke Povelju o olimpijskom primirju kao 13. šef države dosada.

Razgovorom s predsjednikom grčke vlade Kostasom Simitisom završit će prijepodnevni dio programa dok će u nastavku hrvatsko izaslanstvo posjetiti arheološki muzej Ciklade, u hrvatskom veleposlanstvu susrest će se s Hrvatima iz poslovnog i javnog života u Grčkoj, a predsjednik Mesić imat će odvojene susrete s predstavnicima triju parlamentarnih stranaka i zamjenicom atenske gradonačelnice.

Trodnevni posjet hrvatskog predsjednik Grčkoj završit će u četvrtak obilaskom antičkog svetišta i proročištva u Delfima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara