Počeo dvodnevni susret umjetnika članica EU u Parizu

Stotine umjetnika i intelektualaca iz svih država članica Europske unije okupile su se u Parizu na početku dvodnevne manifestacije "Susreti za Europu kulture", koja bi željela postati kulturni "Davos".

Na tim će susretima "riječ preuzeti sami umjetnici", rekao je francuski ministar kulture i komunikacija Renaud Donnedieu de Vabres, koji očekuje da skup s vremenom postane "kulturni Davos Europe".

Oko 800 pisaca, sineasta, arhitekata, glumaca, glazbenika, koreografa, slikara i intelektualaca te predstavnika profesionalnih organizacija i institucija dva će dana razmjenjivati ideje o kulturnoj Europi koja se danas izgrađuje.

Susreti su dosad održani u Berlinu, Parizu i Budimpeštu, a na proljeće iduće godine ugostit će ih Španjolska.

Službeno će ih otvoriti francuski predsjednik Jacques Chirac, a očekuje se nazočnost predsjedavajućeg unijom, luksemburškog premijera Jean-Claudea Junckera, predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i ministara kulture većine zemalja članica EU.

Susretima su prethodile radionice posvećene književnosti, kazalištu, kulturnom nasljeđu i kinematografiji, a među umjetnicima pozvanim na susret ističu se Jorge Semprun, Marianne Faithfull, Ariane Mnouchkine, Marisa Paredes, Ricardo Bofill, Kenneth Branagh, Teresa Berganza, Andrzej Wajda i Amin Maalouf.

U utorak, zadnjega dana susreta, europski ministri kulture trebali bi potpisati dokument o smjernicama europske kulture.

(Hina) xdam ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara