Počeo Forum za budućnost u Rabatu

FORUM za budućnost, prvi susret organiziran u skopu projekta demokratizacije arapskog svijeta na američki način počeo je u subotu s radom u Rabatu, javlja AFP.

Ministri vanjskih poslova i financija dvadesetak zemalja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike okupili su se u nazočnosti kolega iz G8 kako bi razgovarali o tom projektu kojega je svrha promicati političke, gospodarske i društvene reforme u arapsko-muslimanskim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šef marokanske diplomacije Mohamed Benadssa koji uz američkog državnog tajnika Colina Powella predsjeda susretom, pozvao je na početku sudionike na "pravo i pragmatično" partnerstvo.

Stalni sukobi na tom području mogu samo "štetiti njegovu razvoju", istaknuo je Benadssa, napomenuvši da bi rješavanje palestinskog pitanja olakšalo "potragu za stabilnosti i mirom".

Forum budućnosti prvi je konkretan korak u inicijativi koju je početkom 2004. pokrenuo američki predsjednik George W. Bush. Zamisao - ali u prilično blažem obliku - u lipnju ove godine potvrdile su zemlje G8 (SAD, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Italija, Japan, Kanada i Rusija).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara