Počeo prosvjed sindikata hrvatskih željezničara na Markovu trgu

PROSVJED Sindikata hrvatskih željezničara (SHŽ) kojim se traži povećanje cijene sata rada za radnike u putničkom i teretnom prijevozu te na održavanju lokomotiva i vagona počeo je danas oko 11 sati ispred zgrade Vlade na Markovu trgu.

Oko 300 sindikalnih zastupnika okupilo se u 10,30 sati na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, odakle su se u koloni krenuli pred na Markovu trgu, gdje bi mogli odlučiti o mogućem organiziranju štrajka.

Sindikat traži povećanje cijene sata rada za prosječno 20 posto, vrednovanje otežanih uvjeta rada za 25 posto, stimulacije od 20 posto i ulaganje u poboljšanje uvjeta rada.

Današnji polusatni prosvjed zadnji je u nizu prosvjeda koje je SHŽ radi zaštite interesa svojih članova od 5. veljače organizirao na kolodvorima svih većih hrvatskih gradova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

SHŽ, koji okuplja 3.700 od ukupno 16.000 radnika HŽ-a, nezadovoljan je položajem radnika Putničkog prijevoza (kondukteri, blagajnici, pratitelji, šefovi vlakova), Carga (manevristi, vlakovođe, skladištari, tranziteri) i Održavanja lokomotiva i vagona (KV i VKV radnici, predradnici, poslovođe, tehničari).

SHŽ je zbog toga odbio potpisati sadašnji Kolektivni ugovor koji, kako tvrde, zadovoljava samo 20 posto zaposlenih u HŽ-u.

Sindikat se protivi procesu restrukturiranja HŽ-a, posebice izdvajanju pojedinih HŽ-ovih djelatnosti u tvrtke-kćeri jer se iza toga, smatraju, skriva namjera za novim otpuštanjem radnika.

Sindikalci upozoravaju da je u sklopu izdvajanja Održavanja lokomotiva i vagona predviđeno otpuštanje 65 radnika, te da se novim pravilnicima zaposlenima namjeravaju smanjiti stečena prava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara