Počeo prvi hrvatski botanički simpozij

Prvi hrvatski botanički simpozij započeo je jutros u Zagrebu uvodnim predavanjima europskih stručnjaka o istraženosti flore i izradi baze podataka bilja u Europi i na Sredozemlju. Predsjednik Hrvatskog botaničkog društva (HBoD) Toni Nikolić upozorio je da Hrvatska treba što prije djelovati kako bi se smanjio nesrazmjer između sve manjeg broja stručnjaka i izuzetnog bogatstva flore u Hrvatskoj.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Nenad Marković, čije je Ministarstvo jedan od pokrovitelja skupa, izrazio je podršku botaničarima i istaknuo da je Hrvatska s 323 endemične biljke jedna od vodećih zemalja, što joj "daje težinu u Europi".

Na simpoziju, koji će trajati tri dana, bit će održano više od 20 znanstvenih i stručnih predavanja i prikazano preko 70 postera a bit će i obilježena 115. obljetnica Botaničkog vrta u Zagrebu.

Također, bit će predstavljene dvije knjige Damira Viličića (Fitoplankton jadranskog mora ? biologija i taksonomija, i Fitoplankton u ekološkom sustavu mora) i dodijeljena nagrade "Spiridion Brusina" za nositelje iz inozemstva.

Okupilo se oko 120 sudionika među kojima i gotovo polovica iz inozemstva i značajna imena europske floristike, pa će se ovi skupovi ubuduće zvati kongresi, kazala je predsjednica Organizacijskog Odbora Božena Mitić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijepodne je britanski botaničar iz Uprave "Euro+Med Projecta" govorio o prošlosti i budućnost baze podataka flore Europe i Mediterana, a potom je austrijski botaničar Harald Niklfeld govorio o izradi mapa rasporeda bilja u Središnjoj Europi.

Glavna je tema simpozija flora i vegetacija Hrvatske i susjednih područja.

HBoD utemeljen je prije dvije godine i to je njegov prvi skup. Društvo je pokrenulo stručno-popularnu biblioteku čija su prva dva sveska u radu, a provodi i prve sustavne terenske popise hrvatske flore u odabranim, po raznovrsnosti bilja najbogatijim područjima u Hrvatskoj.

(Hina) xiluc yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara