Počeo rad na preustroju obrambenog sustava BiH

POVJERENSTVO za preustroj obrambenog sustava Bosne i Hercegovine kojim predsjedava američki stručnjak za vojna pitanja James Locher sastalo se u srijedu po prvi puta u Sarajevu nakon što je 9. svibnja utemeljeno odlukom Visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna.

Uz sudjelovanje najviših civilnih i vojnih dužnosnika Federacije BiH i Republike Srpske tako je započeo rad na definiranju pravnih i normativnih pretpostavki koje je potrebno uspostaviti kako bi BiH dobila integrirani obrambeni sustav koji je Daytonskim sporazumom strogo podijeljen crtom razdvajanja između dva entiteta.

Locher koji je u američkom Senatu gotovo dvadeset godina radio na pitanjima preustroja obrane i oružanih snaga najmoćnije zemlje svijeta kazao je kako je dosadašnji obrambeni ustroj unutar BiH poslužio svojoj svrsi ali je sada postao neprikladan.

"Tri vojske u BiH troše ogromna sredstva a zauzvrat daju jako malo. Ova neekonomična situacija mora prestati", kazao je Locher članovima Povjerenstva u dijelu zasjedanja koji je bio otvoren za medije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je istaknuo kako prioriteti pri ustroju novog obrambenog sustava moraju biti puni civilni nadzor nad oružanim snagama i to na državnoj razini, povezanost i interoperabilnost oružanih snaga te njihova veličina koja će poštovati financijske mogućnosti zemlje.

Sukladno odluci Visokog predstavnika za BiH, Povjerenstvo pod Locherovim predsjedanjem ima zadaću predložiti novi obrambeni ustroj do kraja rujna ove godine kako bi se odgovarajuća rješenja mogla usvojiti u Parlamentu do početka 2004. godine. Na taj način, kako se očekuje, BiH bi mogla ispuniti uvjete za primanje u program "Partnerstvo za mir".

Predstavnici dva entiteta u svibnju su dogovorili uspostavu Glavnog stožera oružanih snaga u BiH na državnoj razini a jedna od najvažnijih zadaća u predstojećem razdoblju bit će dalje smanjenje broja vojnika sa sadašnjih dvadesetak tisuća na gotovo dvostruko manju brojku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara