Počeo rad na projektu državne mature

INSTITUT za društvena istraživanja u Zagrebu počeo je rad na projektu državne mature čije vrijeme uvođenja još nije poznato.

Voditelj projekta vanjskog vrednovanja školskih postignuća učenika Petar Bezinović poslao je upitnike svim srednjim školama u Hrvatskoj, a odgovore će razmotriti stručni skup o uvođenju državne mature, koji će se održati u travnju.

Bezinović je rekao danas novinarima da je do uvođenja mature još dug put, a da će se rezultati rasprave koristiti za oblikovanje pilot projekta državne mature.

Državna matura je dalekosežan potez i izazvat će radikalne promjene pa zahtijeva dobru pripremu, izjavio je voditelj projekta, dodavši kako su predstavnici visokoga školstva tražili njezino uvođenje već sljedeće godine, što je nemoguće.

Po Bezinovićevim riječima državna matura mora biti do kraja pouzdan, objektivan, pošten i pravedan način ocjenjivanja znanja srednjoškolaca na razini cijele zemlje.

Upitnik će dobiti sveučilišta i katedre koje bi trebale odgovoriti o sposobnostima i znanjima sadašnjih studenata te što očekuju od državne mature.

Ulazni podaci upitnika i obilje europskih iskustava poslužit će za konstrukciju pilot projekta, a za njegovu provedbu ministar prosvjete imenovat će odbor.

Sljedeći korak bi će osnivanje stručnih i zatvorenih predmetnih povjerenstava koja će pripremiti i voditi ispitivanja učenika.

"Ne možemo reći kad će početi, ali državna matura će potpuno izmijeniti sliku obrazovanja - škole će postati odgovorene za znanja, a odnos učitelja i učenika postat će partnerski. Bit će im zajednički cilj - dobro znanje učenika", rekao je Bezinović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara