Počeo seminar za Vijeća nacionalnih manjina

SEMINAR "Vijeća nacionalnih manjina: način rada, prava i mogućnosti", namijenjen članovima tih vijeća u sedam županija s područja Istre, Hrvatskog primorja i Dalmacije, počeo je jutros u Opatiji.

To je drugi seminar nakon listopadskog u Zagrebu, sljedeći će biti u Osijeku za četiri slavonske županije, a zadnji će biti u Vukovaru.

Na seminaru se predstavnicima nacionalnih manjina i lokalnoj i područnoj samoupravi pružaju potrebne informacije o načinu rada i osiguranju uvjeta za rad vijeća te njihovoj suradnji.

Otvarajući seminar, potpredsjednik Vlade Ante Simonić naglasio je da Hrvatska pripada među države s najvišim standardima zaštite nacionalnih manjina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je Ustavni zakon o nacionalnim manjinama utvrdio pravo biranja predstavnika nacionalnih manjina u vijeća izravnim izborima koji su provedeni u svibnju ove godine. Simonić je rekao da takva primjera nema u drugim državama, osim u Madžarskoj, no ona ipak nema parlamentarnih zastupnika izabranih na listi nacionalnih manjina.

Kako je najavljeno, Budislav Vukas sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta predstavit će međunarodne standarde uređivanja položaja nacionalnih manjina.

Također će biti izložen način provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, načini uključivanja manjina u odlučivanje te suradnje manjinskih vijeća i lokalne i područne samouprave.

Organizator seminara je Ured za nacionalne manjine u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, uprave i lokalne samouprave.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara