Počeo skup predškolskih sindikata

Svečanošću povodom 15. godišnjice osnutka Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske danas je u Crikvenici započeo trodnevni skup tog sindikata.

Održat će se stručni seminar i izborna skupština na kojoj će članstvo odlučivati o davanju povjerenja predsjednici Boženi Strugar. Naime, taj sindikat, po statutu, bira predsjednika svake četiri godine, a svake druge članstvo glasuje o povjerenju izabranom.

Božena Strugar je danas, govoreći o zadacima sindikata, rekla da se oni u prvom redu odnose na odredbe postojećeg Zakona o predškolskom odgoju koje se ne provode u praksi. To su, između ostaloga, neprijavljivanje pripravnika nadležnim tijelima, imenovanje ravnatelja samo sa srednjom stručnom spremom, postojanje velikih predškolskih ustanova s više od 600 djece i ostalo.

Strugar je ustvrdila da plaće u predškolskom sustavu moraju biti iste visine kao one u sustavu školstva. Dodala je da je potrebno ostvariti visoko obrazovanje odgojitelja, mogućnost znanstvenog napredovanja odgojitelja i otvaranje mogućnosti da rade kao predavači na visokim i višim školama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik za predškolski odgoj i osnovno obrazovanje Nevio Šetić, govoreći u ime spriječenog ministra Dragana Primorca, podržao je inicijative sindikata za postizanjem visokog obrazovanja odgojitelja i mogućnosti njihova znanstvenog napredovanja. Najavio je skoro slanje Pedagoškog standarda u zakonodavnu proceduru. Ustvrdio je da u predškolskom odgoju kod nas još ima mogućnosti za rad s djecom u stjecanju njima prilagođenih tehničkih i poduzetničkih sposobnosti i vještina.

Na skupu sudjeluje oko 250 članica sindikata a završit će u nedjelju.

(Hina) xdsil yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara