Počeo summit Arapske lige

DANAS je u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, počeo dvodnevni summit Arapske lige, trenutno najzanimljiviji politički događaj na Bliskom istoku, na kojemu se očekuje da će se arapske zemlje pozabaviti pitanjem Saudijske inicijative, prijedloga za potpisivanje mira između arapskih zemalja i Izraela.

21 od 22 zemlja Arapske lige (libijski predsjednik Gadaffi je odbio sudjelovati na summitu na kojem će se raspravljati o "američkim imperijalističkim prijedlozima") dolazi na sastanak u vrijeme kad Libanonu prijeti beskrajna politička kriza, kad palestinska vlada pokušava krenuti putem nekakve demokracije, kad Irakom bjesni krvavi građanski rat i kad tenzije između koalicijskih snaga i Irana rastu.

Ipak, očekuje se da će glavno pitanje summita biti Saudijska inicijativa. Iako nitko ne očekuje da će doći do bitnih promjena, ovo će biti prilika da se vidi u kom smjeru određene arapske zemlje namjeravaju voditi daljnju politiku prema Izraelu.

Saudijsku inicijativu predložila je Arapska liga 2002. Ta inicijativa tražila je od Izraela povratak na granice iz 1967., formiranje palestinske države s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom i priznavanje prava na povratak palestinskim izbjeglicama. Zauzvrat bi Izrael dobio mir sa svim zemljama lige, odnosno, bio bi, kako je danas rekao Mahmoud Abbas, "okružen morem mira".

Inicijativa u Izraelu nikad nije zaživjela, ali su nedavno i izraelski i američki čelnici natuknuli da bi ju mogli razmotriti. Iako su sve tri navedene točke sporne, ono na čemu Izrael najviše ustraje je izbacivanje pitanja povratka izbjeglica iz Inicijative.

Saudijska Arabija je dala do znanja da bi mogla razmisliti o tome, ostale zemlje se nisu sasvim jasno izrazile, a palestinski premijer Ishmail Haniyeh pozvao je arapske zemlje da ne popuštaju Izraelu.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara