Početak proljeća za mnoge znači i početak sezone alergija

PROLJEĆE je godišnje doba koje za milijune ljudi znači početak hunjavice, peckanja u očima i uzastopnog kihanja a broj nesretnika koji pate od peludne alergije svake je godine sve veći.

Simptome alergije na pelud najčešće izaziva pelud nošena vjetrom koja ulazi u nosnu šupljinu i izaziva alergijsku reakciju.

"Ako pelud dođe u kontakt s očima, može izazvati i konjuktivitis", kazao je dermatolog Joerg Kleine-Tebben iz Centra za alergiju i astmu u Berlinu, ističući da u ekstremnim slučajevima peludna alergija može izazvati i poteškoće u disanju.

"Broj osoba koje pate od alergija u posljednjih se deset godina udvostručio", rekao je njemački stručnjak.

Godine 1992. 12 posto djece u dobi od 6 do 7 godina pokazivalo je znakove alergije, dok se do 2000. godine taj broj povećao na 16 posto, prema podacima Njemačkoga društva alergologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biolozi smatraju da još nije poznat razlog sve većeg broja oboljelih od alergija. "Stručnjaci misle da naš moderan način života u velikoj mjeri pridonosi povećanju alergija. Moderna hrana u tome također igra veliku ulogu", kazala je dr. Petra von der Lage, a kao primjer ona navodi voće, poput kivija i manga, koje se tek nedavno pojavilo u Europi.

Veliki broj osoba koje muče alergije tek u rujnu osjete olakšanje, a alergije se različito manifestiraju.

"Neki pacijenti pate samo dva do tri tjedna godišnje, dok drugi od proljeća do jeseni imaju otečene oči i pun nos", kazala je dr. Katrin Woldag.

Znanstvenici svim osobama koje pate od alergija savjetuju odlazak liječniku kako bi se točno otkrilo na što je pacijent osjetljiv.

Slaba alergološka reakcija može se liječiti lijekovima koji se dobivaju i bez recepta u ljekarnama, dok jače lijekove ipak mora prepisati liječnik.

Stručnjaci upozoravaju da lijekovi ipak donose samo olakšanje simptoma alergije, a ne i izlječenje. Danas se kod problema s alergijama koriste posebne injekcije koje pomažu u 90 posto slučajeva. Takva vrsta liječenja mora međutim početi prije sezone alergija ? u kasnu jesen ili tijekom zime.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara