POČETKOM IDUĆEG TJEDNA ODLUKA O DATUMU GLASOVANJA O REZOLUCIJI

Sjedinjene Države odlučit će početkom idućeg tjedna kada će Vijeću sigurnosti UNa na glasovanje ponuditi novu rezoluciju kojom bi se odobrio napad na Irak, rekao je u utorak američki državni tajnik Colin Powell.

´Pričekat ćemo što će vođe UN-ovih inspektora Hans Blix i Mohamed ElBaradei u petak reći Vijeću sigurnosti´, rekao je Powell za njemačku televiziju RTL.

´Tijekom vikenda o tome ćemo razgovarati s našim prijateljima i kolegama u Vijeću sigurnosti, a početkom idućeg tjedna odlučit ćemo kada ćemo rezoluciju dati na glasovanje´, rekao je.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova od 15, pod uvjetom da nijedna od pet stalnih članica ne uloži veto (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prijedlog rezolucije, u kojoj se navodi da Irak ne ispunjava svoje obveze, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska, nestalna članica VS, predstavile su 24. veljače.

Rezoluciju bi mogla podržati Bugarska.

Francuska i Rusija protive joj se, kao i Njemačka, sve dok inspekcije daju rezultate. To stajalište dijele i Sirija i Kina.

Šest zemalja koje preostaju (Angola, Kamerun, Čile, Gvineja, Meksiko i Pakistan) izjasnile su se također za nastavak inspekcija smatrajući silu posljednjom opcijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara