POČETKOM IDUĆEG TJEDNA ODLUKA O DATUMU GLASOVANJA O REZOLUCIJI

Sjedinjene Države odlučit će početkom idućeg tjedna kada će Vijeću sigurnosti UNa na glasovanje ponuditi novu rezoluciju kojom bi se odobrio napad na Irak, rekao je u utorak američki državni tajnik Colin Powell.

´Pričekat ćemo što će vođe UN-ovih inspektora Hans Blix i Mohamed ElBaradei u petak reći Vijeću sigurnosti´, rekao je Powell za njemačku televiziju RTL.

´Tijekom vikenda o tome ćemo razgovarati s našim prijateljima i kolegama u Vijeću sigurnosti, a početkom idućeg tjedna odlučit ćemo kada ćemo rezoluciju dati na glasovanje´, rekao je.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova od 15, pod uvjetom da nijedna od pet stalnih članica ne uloži veto (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina).

Prijedlog rezolucije, u kojoj se navodi da Irak ne ispunjava svoje obveze, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska, nestalna članica VS, predstavile su 24. veljače.

Rezoluciju bi mogla podržati Bugarska.

Francuska i Rusija protive joj se, kao i Njemačka, sve dok inspekcije daju rezultate. To stajalište dijele i Sirija i Kina.

Šest zemalja koje preostaju (Angola, Kamerun, Čile, Gvineja, Meksiko i Pakistan) izjasnile su se također za nastavak inspekcija smatrajući silu posljednjom opcijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara