POČETKOM PROLJEĆA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U KORITU CETINE

Opsežni radovi na arheološkom nalazištu u koritu rijeke Cetine, koja protječe Sinjskim poljem, počet će početkom proljeća.

Posao koji će u prvoj fazi trajati tri do četiri godine obavljat će stručnjaci Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika iz Splita u suradnji sa sveučilištem iz engleskog grada Birminghama, te britanske i slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

To je nalazište, zahvaljujući podvodnom terenu, izvanredno očuvano te se može nazvati jednim od najvažnijih arheoloških otkrića posljednjih desetljeća u Hrvatskoj, rekli su stručnjaci iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika.

Po dosadašnjim istraživanjima na toj lokaciji riječ je o predmetima iz kasnog neolitika, ranog kamenog doba, rimskog imperija i razdoblja poslije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela Cetinska krajina obiluje podzemnim i nadzemnim spomenicima iz daleke prošlosti. Bilješke o istraživanjima koja su intenzivnije počela početkom prošloga stoljeća svjedoče o oko 800 različitih arheoloških nalazišta iz raznih razdoblja. Poznate su sojenice u Otoku uz Cetinu, zatim rimska naselja Čitluk i Gardun te brojne tvrđave - vrlička, sinjska, zatim Čačvina, Nutjak i druge.

Nakon završetka tih istraživanja dobit će se arheološka karta, rekli su stručnjaci, koji očekuju da njihov program istraživanja podupru i nadležne institucije u Hrvatskoj.

(Hina) bp mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara