Početkom veljače prva poslovnica One Stop Shopa

Početkom veljače u Zagrebu će se otvoriti prva One Stop Shop poslovnica, a tjedan dana kasnije njih još desetak u većim hrvatskim gradovima, najavljeno je na današnjem briefingu u Banskim dvorima.

U tim poslovnicama, dakle na jednom mjestu, moći će se dobiti sve informacije potrebne za osnivanje tvrtki.

To će, rečeno je, biti novi korak u uspostavljanju državne uprave kao servisa koji građanima pruža brže i jeftinije usluge.

Prvi projekt na kojem će se to vidjeti je registriranja društva s ograničenom odgovornošću.

Naime, brojka od devet institucija koje poduzetnik sada mora obići ako želi osnovati takvo društvo, od veljače bi se svela na svega tri - javnog bilježnika, Finu i Trgovački sud.

U okviru tog projekta ukida se i obveza poduzetnika da pribavi izjavu o solventnosti.

Planirane novine u radu državne uprave trebale bi uroditi i lakšim pristupom registrima trgovačkih sudova - namjera je da se i javnim bilježnicima omogući pristup tim registrima, te da podaci, odnosno izvadci pribavljeni kod bilježnika imaju istu pravnu težinu kao i oni koje sada izdaju suci.

Planira se i skraćivanje postupka izdavanja matičnog broja tvrtke, tako što poduzetnik više neće morati ići posebno na Trgovači sud, a posebno u Državni zavod za statistiku, jer će oba broja dobiti na istom papiru u Trgovačkom sudu.

Integriranje informatičkog sustava pravosuđa treba pak omogućiti da se na jednom mjestu dobiju podaci iz zemljišnih knjiga i katastra, odnosno da se u konačnici zemljišno knjižni izvadci mogu dobiti preko e-portala.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do ljeta 2005. planira se izmijeniti Zakon o upravnom postupku, koji bi tijela državne uprave onemogućio da od građana traže da sami pribave potvrde koje već postoje u sustavu državne uprave.

Konkretno, građanin koji ima osobnu kartu ne bi morao pribavljati i domovnicu, jer iz podataka s osobne karte službenik sam može provjeriti ima li građanin i taj dokument.

U Banskim dvorima najavljuju i jednostavniji put do potvrde o nekažnjavanju, jer će svi općinski sudovi biti povezani sa serverom Ministarstva pravosuđa.

Takve potvrde nužne su na glavnini javnih natječaja.

Vlada do konca 2007. planira uvesti niz sličnih promjena u radu državne uprave, a za to je nužno umreživanje baza podataka državnih institucija - pomaci u informatičkoj tehnologiji državu će stajati između 700 milijuna i milijardu kuna.

Sve to pratit će i edukacija državnih službenika u okviru koje će se dodijeljivati tzv. Europska računalna diploma, a službenici će se podučavati i u metodama projektnog menadžmenta.

Sustav upravljanja projektima nezaobilazan je npr. prilikom pripreme projekata koji se žele financirati iz fondova EU.

(Hina) xum yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara