Počinje 17 godina duga obnova Dvorca Versailles

TURISTI koji planiraju posjetiti francuski kraljevski dvorac Versailles trebali bi požuriti.

Dom Luja XIV. iz 17. stoljeća uskoro će se početi obnavljati, a ta će operacija trajati 17 godina i stajati oko 390 milijuna eura. Tako će prostor oko dvorca biti veliko gradilište mjesecima i godinama, ali neće biti zatvoren.

Plan, koji je ovih dana otkrio ministar kulture Jean-Jacques Aillagon, obuhvaća zamjenu električnih instalacija i sustava centralnog grijanja, dotjerivanje prostora za posjetitelje i moderniziranje ključnog dijela zgrade poznatijeg kao Dvorana ogledala.

"Cilj je kroz ovaj obuhvatni program vratiti Versaillesu njegov nekadašnji sjaj", rekao je Aillagon.

S oko 700 soba, više od 6000 slika i s velikim vrtovima ovaj lokalitet privlači 10 milijuna posjetitelja godišnje zbog čega je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Europi, uz Eiffelov toranj i katedralu Notre Dame u Parizu.

Bolji pogled otkrio bi, međutim, dotrajale prozore, krovove i vodovodne instalacije iz 50-ih godina prošlog stoljeća.

Prva faza, koja bi trebala trajati do 2009. godine, obuhvatit će zamjenu više od 400 prozora zapuštenih još od 19. stoljeća i teško oštećenih u jakoj oluji 1999. godine.

Kraljevsko dvorište u centru dvorca bit će obnovljeno prema prvobitnom izgledu s replikom nekadašnjih vrata uništenih 1793. godine i s novim pločnikom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelatnici uprave bit će preseljeni u vanjsku zgradu, a dodatni prostor iskorišten za stvaranje dvaju glavnih ulaza umjesto dosadašnjih šest, besplatne nužnike, veći restoran i trgovine.

"Posjetitelji mogu očekivati da će vidjeti dosta skela, ali naš je cilj održati dvorac otvorenim cijelo vrijeme", rekao je Frederic Didier, glavni arhitekt za povijesne muzeje, zadužen za obnovu Versaillesa.

"Pokušat ćemo ne skrivati sve od javnosti, tako da će neki dijelovi biti vidljivi".

Francuski mediji usporedili su ovaj projekt s velikom obnovom muzeja Louvre pokrenutom za vrijeme predsjednika Francoisa Mitterranda, ali Didier tvrdi da će promjena Versaillesa biti suptilnija.

"U Louvreu je unutar stare zgrade stvoren moderan muzej. U Versaillesu će kraljevski apartmani uvijek biti kraljevski apartmani. Mi zapravo želimo postići to da se ne vidi razlika", dodao je on.

Prema povjesničarima, Versailles potječe iz vremena kad je kralj Luj XIII. izgradio lovačku kuću koja je kasnije pretvorena u službenu rezidenciju njegova sina Luja XIV., Kralja sunca.

(Hina) bis bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara