Počinje pojačani nadzor glisera i plovidbe u blizini morskih plaža i riječnih kupališta

Zbog sigurnosti ljudi na moru, osam lučkih kapetanija i 64 ispostave tijekom ljetnih mjeseci pojačano će nadzirati plovila za šport i razonodu, a ta će se akcija provoditi pod nazivom "Veća prisutnost na moru". L

Osim na moru, nadzor će se provoditi i na tzv. unutarnjim vodama, to jest rijekama.

U suradnji s pomorskom policijom brodovi lučkih kapetanija svakodnevno će obilaziti glavne plaže i kažnjavati one koji se zateknu u prekršaju, izjavila je Hini glasnogovornica Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Marina Halužan.

I ove sezone djelatnici lučkih kapetanija i ispostava kontrolirat će glisere, poglavito na javnim plažama i drugim mjestima gdje ima kupača.

Pomorskim zakonikom i podzakonskim aktima definirano je da se ne može ploviti gliserom bliže od 300 metara od obale.

Oni koji budu zatečeni u takvom prekršaju mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od pet tisuća kuna, a prijeti im i oduzimanje skutera, rekla je Halužan.

Osim što će paziti na udaljenost od obale, nadzirat će i imaju li vozači skutera zakonom propisane svjedodžbe za plovidbu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na rijekama nadzor će provoditi četiri lučke kapetanije - iz Osijeka, Siska, Slavonskog Broda i Vukovara, u suradnji s policijom.

Kapetanija Osijek, ovlaštena za Dravu i 60-ak kilometara dug tok Mure kroz Hrvatsku, početkom lipnja objavila je naredbu kojom se svim sportskim i motornim čamcima, gliserima i skuterima zabranjuje plovidba na udaljenosti manjoj od 30 metara od obale na kojoj je plaža ili naselje.

Ista pravila već su na snazi na kupalištima na Kupi na području Siska i Petrinje, a od sutra vrijede i za kupalište Vučedol kod Vukovara na Dunavu.

Uskoro, čim se otvori sezona kupanja, pojačan inspekcijski nadzor počet će i na Savi, na području Davora, te Županje, Slavonskog Šamca, Slavonskog Broda i Kobaša.

Kapetanija Slavonski Brod upozorava kupače da kupališta na Savi, osim Davora, nisu sigurna jer se ne zna ima li na njima još mina.

(Hina) xbma yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara