Počinje postupak za beatifikaciju Pape Ivana Pavla Prvog

U POVODU 25. godišnjice izbora Albina Lucianija za papu Ivana Pavla Prvog, biskup iz Belluna Vincenzo Savio najavio je da će u rujnu ove godine početi proces za beatifikaciju toga pape koji je na Petrovoj stolici bio samo 33 dana.

U godini triju papa, kako je nazvana 1978. godina, u kojoj je umro Pavao VI. koga je naslijedio Ivan Pavao Prvi i zatim Ivan Pavao Drugi, Luciani je 26. kolovoza izabran za Papu. Rođen u mjestu Canale dAgordo 17. listopada 1912. Luciani je postao venecijanski patrijahr, a cijeloga života je svojom skromnošću osvajao ljude.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije godinu dana biskup Belluna, Vincenzo Savio, pokrenuo je biskupijski postupak za proglašenje blaženim pape Lucianija. Molbu za pokretanje postupka potpisali su deseci tisuća svećenika, redovnika, redovnica i laika iz Italije i sa svih strana svijeta. Sadašnji papa Ivan Pavao II. je 17. lipnja ove godine potpisao dozvolu za nastavak djelovanja na beatifikaciji Lucianija i ta je potvrda sada stigla u Belluno.

Pontifikat Ivana Pavla Prvog je bio kratak, ali je, kako je rekao mons. Savio, još uvijek nazočan u srcima vjernika i naroda. Stoga je osoba koju valja ponovno otkriti i objasniti što je zapravo bio i značio za Crkvu njegov kratki pontifikat. Papa Luciani bio je vrlo komunikativan. Propovijedi i susreti s ljudima bili su mu jako važni. On je svojim jednostavnim pristupom i riječima znao iznenaditi i premda nije učinio nikakve posebne stvari, živio je svetost u svekodnevici s osmjehom na licu. Stoga je Luciani svojim životom primjer svetosti koja je bliska ljudima. O njegovoj smrti pisane su i knjige i pretpostavke o mogućem nasilnom umorstvu, ali je Vatikan takve insinuacije spremno opovrgavao. Papa Luciani će biti proglašen blaženikom zbog svoje jednostavnosti. Umro je 28. rujna 1978.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara