Počinje proces beatifikacije Ivana Pavla II.

SVE JE spremno za početak procesa beatifikacije Ivana Pavla II., a svečanost će biti održana u bazilici svetog Ivana Lateranskog u Rimu, a vodit će ju predsjednik Talijanske biskupske konferencije i papin rimski vikar, kardinal Camillo Ruini.

Proces uzdizanja Ivana Pavla II. na oltar svetih, na koji su ga odmah poslije smrti uzdigli mnogobrojni vjernici kličući "Papa odmah svetac", počinje nepuna tri mjeseca nakon njegove smrti iako je praksa Katoličke crkve da se čeka najmanje pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U utorak će se održati prvi svečani čin tijekom kojega će kardinal Ruini te šest sudaca, bilježnik i postulator (za postulatora je Crkva odredila poljskog svećenika Salwomira Oderoma) prisegnuti da se obvezuju na tajnost svjedočenja i da neće prihvatiti nikakve darove u svezi s kanonizacijom.

Tijekom tog čina postulator će obavijestiti nazočne o prikupljenoj dokumentaciji, a navodno je već prikupljeno 635 tekstova. Također će iznijeti popis osoba koje će svjedočiti u procesu. Zadaća je postulatora prikupiti sve zapise, knjige i dokumente Ivana Pavla II.

Očekuje se da će taj dio procesa trajati nekoliko godina i da bi Ivan Pavao II. mogao biti proglašen blaženikom za pet godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara