Počinje razoružanje maoista u Nepalu

SLJEDEĆEG tjedna bi 19 UN-ovih nadglednika trebalo početi s radom u Nepalu, gdje će nadzirati proces razoružavanja maoista, koji su u studenom s vladom potpisali mirovni dogovor i time prekinuli 10-godišnji rat u kojem je poginulo oko 13 000 ljudi.

Po dogovoru, maoisti neće predati oružje, nego ga zaključati u za to već pripremljene prostorije. Ovaj potez povučen je zato da se maoistički borci ne bi osjećali kao da se predaju.

Očekuje se da će uskoro u Nepal doći oko 150 UN-ovih nadglednika koji će paziti na to da proces razoržavanja prođe mirno.

Vojska će također predati jednak broj oružja kao maoisti, a maoisti će se formalno registrirati kao građani.

Nakon predavanja oružja maoisti bi trebali prisupiti prijelaznoj vladi, a već je dogovoren novi prijelazni ustav koji će stupiti na snagu 15. siječnja. Ustav znatno smanjuje ovlasti kraljevske obitelji, a daje dosad nezapamćene ovlasti premijeru.

Nakon provedenih izbora sredinom ove godine, u Nepalu će se provesti referendum na kojemu će se odlučiti hoće li Nepal ostati monarhija ili će se transformirati u republiku. Ako monarhija i preživi, ovlasti kraljevske obitelji ostat će strogo formalne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepal je, nakon što je kralj prije skoro dvije godine raspustio vladu, postao jedina apsolutistička monarhiaj na svijetu. Nakon toga su maoisti i raspuštena vlada proveli pobunu u kojoj su ponovno preuzeli vlast. Mirovni ugovor u studenom onda je potpuno prekinuo desetogodišnji rat.

Maoisti su trenutno stacionirani po kampovima, u kojima je, po riječima dopisnika stranih novina, situacija dosta teška, tako da mnogi traže utočište kod lokalnog stanovništva.

Dosta ljudi se brine da će biti velikih problema u stvaranju nove vlade, budući da je uvijek problematično kad se bivši pobunjenici integriraju u vlast, a zatezanja oko razoružavanja samo pojačavaju te brige.

Ali, iako proces ide polako, ipak je krenuo, tako da Nepal ima dobre šanse da se konačno sredi.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara