Počinje Svjetski gospodarski forum u Davosu

Više od 2000 vodećih političara i poslovnih ljudi okupilo se u srijedu u švicarskom skijalištu Davos na godišnjem Svjetskom gospodarskom forumu gdje se večeras svečano otvara petodnevni skup na kojem će razmotrati "konkretna rješenja" za najveće svjetske izazove, od klimatskih promjena, siromaštva do etike globalizacije.

Hrvatsku će na skupu predstavljati premijer Ivo Sanader koji u Davos stiže u četvrtak navečer, a u petak bi na marginama skupa trebao razgovarati s nizom uglednih svjetskih političara i gospodarstvenika, među kojima američkim senatorom Billom Fristom, vođom senatske većine, švicarskom ministricom vanjskih poslova Micheline Calmy Rey i predsjednicom uprave Hewlett-Packarda Carly Fiorinom.

U razgovorima koji su počeli već u srijedu, sudionici skupa složili su se da je najžurnije pitanje postizanje mira u svijetu, no posebno su pozvali na usklađeno djelovanje kako bi se riješilo dvanaest teških problema suvremenog svijeta, od siromaštva do klimatskih promjena, na koje će ukazati tijekom službene sjednice kojom će u srijedu započeti skup. Očekuje da će se na sjednici sudionicima skupa obratiti predsjednik britanske vlade Tony Blair i predstaviti svoj plan za smanjivanje siromaštva u svijetu.

Francuski predsjednik Jacques Chirac se tijekom dana video-vezom obratio sudionicima Svjetskog gospodarskog foruma. Bilo je predviđeno da se Jacques Chirac osobno sudjeluje na skupu ali je radi loših vremenskih uvjeta bio primoran otkazati dolazak u Davos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Francuski predsjednik Chirac je, obraćajući se video vezom forumu u Davosu, iznio hrabar prijedlog uvođenja međunarodnog poreza kojim bi se financirala borba protiv AIDS-a, rekavši da bi se takvom mjerom moglo prikupiti 10 milijardi dolara svake godine. "Danas predlažem da krenemo u stvaranje, na eksperimentalan način, nameta kojim bi financirali borbu protiv AIDS-a", rekao je Chirac na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Chirac je izjavio da bi se taj porez mogao nametnuti u međunarodnim financijskim transakcijama, ali i oporezivanjem goriva u zračnom i pomorskom prometu ili dodatnom naplatom svake prodane zrakoplovne karte u svijetu u iznosu od jednog dolara.

Chiracove zamisli vjerojatno će naići na snažno protivljenje Sjedinjenih Država i većine drugih bogatih zemalja, financijskih tržišta i tvrtki za zračni prijevoz, no bit će podržane među kritičarima globalizacije i skupinama za borbu protiv AIDS-a.

(Hina) xakoz ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara