Podaci ne govore u prilog preventivnim pregledima prostate

PREVENTIVNI pregledi nisu osobito korisni u sprječavanju raka prostate, objavili su stručnjaci dodajući kako nema dovoljno dokaza da bi se muškarcima preporučilo rutinsko podvrgavanje tom testu.

Izvješće je naručila američka vlada, a temelji se na studijama o utjecaju preventivnih pregleda na bolest koja je nakon raka pluća drugi uzrok smrtnosti Amerikanaca. Rezultati izneseni u izvješću dodatno raspiruju javnu raspravu o toj temi.

´Iako još nismo sigurni da su pregledi korisni, pacijenti bi morali razgovarati s liječnicima i sami donositi odluke´, izjavio je Alfred Berg, voditelj katedre za obiteljsku medicinu na Sveučilištu u Washingtonu.

´Muškarci se za pregled moraju odlučiti na temelju vlastitih procjena, sve dok ne budemo imali više znanstvenih dokaza da je učinkovit´, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po podacima Američke udruge za rak, do kraja 2002. godine od raka prostate oboljet će oko 189.000 Amerikanaca, a umrijet će ih 30.200.

Muškarcima starijim od 50 godina savjetuje se analiza krvi kojom se mjeri količina posebnog antigena što ga luče stanice prostate, osobito one kancerogene.

Taj tzv. PSA test, kao i rektalni pregled, dosad su se pokazali učinkovitima u otkrivanju raka.

No, problem je što bolest može napredovati sporo, pa se kod velikog broja oboljelih otkriva kad umru od neke druge bolesti, najčešće bolesti srca, koja je prvi uzročnik smrti u industrijaliziranim zemljama.
P
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara