Podignut spomenik žrtvama otmice u moskovskom kazalištu

TOČNO godinu dana nakon što su čečenski teroristi zatočili 800 ljudi u moskovskom kazalištu, gradske su vlasti podigle spomenik žrtvama toga napada.

Moskovski gradonačelnik Juri Lužkov presjekao je vrpcu ispred granitnog pijedestala na kojem se nalaze tri brončana ždrala kao simboli duša 130 žrtava ubijenih u napadu. Članovi obitelji žrtava u suzama su položili cvijeće pred spomenik, javljaju agencije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nalazi se u službenom posjetu Krigistanu, ali se povodom godišnjice zauzeća kazališta poručio: "Ovo je teška rana koja u našim srcima neće zacijeliti još dugo vremena".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čečenski teroristi upali u kazalište 23. listopada prošle godine tijekom drugog čina mjuzikla "Sjever-istok" i u sljedećih 58 sati držali za taoce 800 ljudi. Tim su potezom htjeli natjerati ruske vlasti na povlačenje iz Čečenije.

Ruski specijalci upali su kazalište koristeći se plinom i pobili svih 40 čečenskih terorista. Plin je ubio i mnoge taoce.

Neki od članova obitelji poginulih smatraju vladu odgovornom za njihovu smrt. Tvrde da žrtvama gušenja nije pružena adekvatna pomoć ni na licu mjesta niti kasnije u bolnicima jer liječnici nisu bili pripremljeni ni obaviješteni.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara