Podignuta kaznena prijava protiv Pašalića, Belje i Aralice

Podignuta kaznena prijava protiv Pašalića, Belje i Aralice
POLICIJA je danas podnijela kaznene prijave protiv Ivića Pašalića, Ante Belje i Ivana Aralice pod sumnjom da su kao čelnici HDZ-ove stranačke zaklade oštetili državu za 300 tisuća kuna, neslužbeno se doznaje.

Policija je samo priopćila da je podnijela kaznene prijave protiv tri odgovorne osobe u jednoj stranačkoj zakladi. Izvor blizak policijI koji je želio ostati neimenovan Hini je, međutim, potvrdio da je riječ o Zakladi hrvatskog državnog zavjeta i spomenutoj trojici njezinih bivših čelnika.

Sumnja se da su oni, iako su znali da novac deponiran na određenom deviznom računu ne pripadaju Zakladi, već Republici Hrvatskoj, donijeli odluku o raspolaganju njime. Policija tvrdi da su tako Zakladi pribavili protupravnu imovinsku korist od 299.909 kuna.

Policija također nije objavila o kojem novcu i deviznom računu je riječ, no doznaje se da je riječ o kamatama na milijun i pol eura. Taj je iznos s austrijskog bankovnog računa prebačen na račun Zaklade u zagrebačku Privrednu banku (PBZ).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lipnju prošle godine na zahtjev Državnog odvjetništva, koje je pokrenulo i parnicu protiv Zaklade, zagrebački Općinski sud donio je privremenu zabranu raspolaganja tim novcem. Državno odvjetništvo, a sada i zagrebačka policija tvrde da su taj novac za obranu Hrvatske prikupili hrvatski iseljenici te da pripadaju državi, a ne Zakladi.

Novac je navodno do 1998. bio na računu u Austriji, kada su po nalogu pokojnog predsjednika Franje Tuđmana prebačena na račun Zaklade. Njezin bivši ravnatelj Pašalić je u nekoliko navrata izjavio da su sredstva oročena u PBZ, te da je odlučeno da će se novac koristiti u "opće korisne svrhe", odnosno za obnovu kuće pokojnog predsjednika Franje Tuđmana i škole u Velikom Trgovišću, te stipendiranje studenata. Kamate od oročenih sredstava Zaklada je, tvrdi Pašalić, koristila za svoj redovan rad.

Osim Državnog odvjetništva Zakladu je tužio i Radovan Smokvina koji tvrdi da je Zaklada na svoj račun nezakonito prebacila novac koji su za obranu Hrvatske on i drugi iseljenici početkom Domovinskog rata uplaćivali u banku u austrijskom Villachu. Smokvina tvrdi da je 1991. izdvojio 40.000 švicarskih franaka i traži povrat novca.

Odluči li se Državno odvjetništvo za kazneni progon protiv prijavljenih morat će od Hrvatskog sabora tražiti skidanje imuniteta zastupnicima Pašaliću i Belji.,k
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara