Podignuta optužnica protiv bivšeg domara Caritasova doma

PROTIV bivšeg 53-godišnjeg domara Caritasova doma za nezbrinutu djecu u Brezovici Maria Barlovića podignuta je optužnica zbog spolnog odnošaja s djetetom, izvijestilo je danas zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, navodeći samo inicijale i godište optuženoga.

Tužiteljstvo u priopćenju nije navelo zbog kojega je točno nedjela optužilo bivšeg domara Caritasova doma, no od izvora bliskog tužiteljstvu neslužbeno se doznaje kako ga se tereti da je od 1995. do 1999. seksualno zlostavljao tada maloljetnog retardiranog štićenika doma, danas 20-godišnjaka.

Optužen je za spolni odnošaj s djetetom na osobito okrutan ili osobito ponižavajući način, za što je Kaznenim zakonom predviđeno najmanje pet, a najviše osam godina zatvora.

Tužiteljstvo je sudu predložilo da se postupak vodi bez nazočnosti javnosti kako bi se zaštitio osobni i obiteljski život oštećenika i drugih sudionika u postupku.

Policijska istraga protiv domara iz Caritasova doma "Blaženi Alojzije Stepinac" u Brezovici završila je još 2003., no tek je nakon napisa u tisku u lipnju ove godine protiv njega pokrenut kazneni postupak. Sumnja se da je cijeli slučaj dvije godine zataškavala zamjenica glavnog državnog odvjetnika Božica Cvjetko protiv koje je zbog toga pokrenut stegovni postupak.

Policijska i tužiteljska istraga o navodnim seksualnim i drugim zlostavljanjima štićenika Caritasova doma u Brezovici do sada je rezultirala i sudskom istragom protiv bivšeg kuhara tog doma Mije Penića (28), osumnjičenog za silovanje jedne štićenice doma te bludničenje i zadovoljavanje pohote pred drugom.

On je svoja nedjela detaljno opisao u dnevniku koji je naknadno pronađen u kući Jelene Brajše, ravnateljice zagrebačkog Caritasa koja je razriješena dužnosti i početkom kolovoza optužena za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja.

Zbog psihijatrijskog vještačenja njezine ubrojivosti u vrijeme izvršenja kaznenog djela te sposobnosti praćenja sudskog postupka odgođen je sudski postupak protiv nje na zagrebačkom Općinskom sudu.

Zbog sumnje da su zanemarivale i zlostavljale štićenike u Brezovici kazneni postupak je pokrenut i protiv pet odgojiteljica, među kojima su i tri časne sestre.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara