Podignuta optužnica protiv devet osoba zbog radne nesreće u Brodotrogiru

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je danas optužnicu protiv devet osoba smatrajući ih odgovornima za radnu nesreću koja se dogodila 9. studenoga prošle godine, a u kojoj su život izgubile četiri osobe.

Optuženi su predsjednik Uprave Brodotrogira Mateo Tramontana, pomoćnik voditelja sektora brodoremonta Ivica Radić te odgovorne osobe kooperantske tvrtke "In Mont" iz Korčule Stipan Radica i Franko Mirošević. Njih se tereti za kažnjiva djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, jer su kao odgovorne osobe postupali suprotno propisima i tehničkim pravilima.

Optužnica je, zbog izravne odgovornosti, podignuta protiv još četvorice djelatnika Brodotrogira - Silvija Marovića, Ante Tomaša, Petra Modrića i Mate Milišića te djelatnika In Monta Milana Kodžomana, koje se tereti da su, postupajući protivno propisima i mjerama zaštite na radu, doveli u životnu opasnost ljude te počinili teška kažnjiva djela protiv opće sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Protiv njih petorice policija je podigla kaznene prijave nekoliko dana nakon nesreće, kada su bili kraće vrijeme u pritvoru, a odgovornost prve četvorice utvrđena je tijekom istrage. Svi optuženi branit će se sa slobode.

Radna nesreća dogodila se tijekom remonta broda "Atlantic Frigo", Mediteranske plovidbe iz Koručule, a koji su, uz radnike Brodotrogira, obavljali i djelatnici korčulanske tvrtke In Mont.

Život su izgubili poslovođa u Brodotrogiru Ante Vržina (45) i njegov osamnaestogodišnji sin Josip iz Kaštel Štafilica, djelatnik kooperantske tvrtke Bubis-M iz Trogira, te dvojica njegovih vršnjaka, kolega iz iste tvrtke, Danijel Marjanović iz Okruga Gornjeg i Ante Šamija iz Kaštel Kambelovca. U nesreći je još pet osoba lakše ozlijeđeno.

Radnici su obavljali remontne poslove na brodu. Dok su oni čistili tank, s vanjske strane broda radnik In Monta Milan Kodžoman rezao je vanjsku oplatu na brodskom boku, premda je to trebao raditi s unutarnje strane nakon što čišćenje bude dovršeno. Došlo je do zagrijavanja i zapaljenja pur smjese od čega je nastao otrovan plin koji je ugušio radnike.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara