Podignuta optužnica protiv Martića i Čeleketića

ZAGREBAČKO Županijsko državno odvjetništvo podiglo je danas optužnicu protiv bivšeg vođe pobunjenih hrvatskih Srba Milana Martića i bivšeg zapovjednika vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine (RSK) Milana Čeleketića, zbog raketiranja Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog u svibnju 1995.

Odluka o podizanju optužnice i pred hrvatskim sudom donesena je nakon saznanja da tužiteljstvo Haškog suda, koje je Martića već optužilo za raketiranje Zagreba, ne namjerava optužiti i Čeleketića, kao i da haškom optužnicom nisu obuhvaćena raketiranja Karlovca i Jastrebarskog, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare zagrebački županijski državni odvjetnik Krunoslav Canjuga.

Ustvrdio je kako se podizanjem optužnice, koja je predana zagrebačkom Županijskom sudu, ne želi dovesti u pitanje Hašku optužnicu, kao ni prioritet Haškog suda nad domaćim pravosuđem u predmetima za ratne zločine.

Kazao je da je na predmetu Martić-Čeleketić Državno odvjetništvo kontaktiralo s tužiteljstvom Haškog suda i predalo dio dokumentacije kako bi pomoglo u vođenju postupka protiv Martića.

Ukoliko Haag nakon podizanja ove optužnice zatraži cijeli spis s namjerom da ga preuzme, mi smo ga spremni prepustiti, rekao je Canjuga. Dodao je kako se nada da će se barem Čeleketiću suditi u Hrvatskoj.

Kazao je kako Državno odvjetništvo očekuje Čeleketićevo uhićenje jer je preporuka glavnog državnog odvjetništva da se u predmetima ratnih zločina, u kojima ne može nastupiti zastara, ne pokreću postupci u odsutnosti optuženika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Državno odvjetništvo Martića i Čeleketića tereti za kaznene djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.

U napadima na Zagreb raketama ´Orkan´, 2. i 3. svibnja 1995., koje je po navodima optužnice naredio Martić, a izveo Čeleketić, poginulo je sedam osoba, a veći broj osoba je ozlijeđen.

Raketiranje je izazvalo i veće materijalne štete u centru Zagreba, a osim automobila i zgrada oštećeni su značajni kulturni objekti poput Hrvatskog narodnog kazališta i Akademije dramskih umjetnosti.

Hrvatskom optužnicom obuhvaćeno je i granatiranje Karlovca, 1. i 2. svibnja, te raketni napad na Jastrebarsko, 3. svibnja, u kojima, po navodima Državnog odvjetništva ´samo slučajem´ nije bilo poginulih.

Ti napadi, koji su prema tužiteljstvu izvedeni s namjerom da ubiju i ozlijede što više civila, te izazovu razaranja i uništenje imovine, bili su odmazda pobunjenih Srba zbog poraza u zapadnoj Slavoniji u vojno-redarstvenoj akciji ´Bljesak´.

Tijekom kriminalističke obrade i istrage tužiteljstvo je prikupilo brojne dokaze o ovim događajima, među kojima su i izjave Milana Martića ´TV Krajini´ i srpskim radio postajama u kojima je priznao da je osobno naredio napade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara