Podignuta optužnica protiv šest hrvatskih vojnika zbog ratnih zločina protiv cvilnog stanovništva

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Požegi podiglo je optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, objavljeno je na stranicama DORH-a samo s njihovim inicijalima.

Kako se neslužbeno doznaje radi se o Damiru Kufneru, Damiru Šimiću, Pavlu Vancašu, Tomislavu Poletti, Željku Tutiću te Anti Iveziću.

DORH ih tereti da su u studenom i prosincu 1991. godine, te do veljače 1992. tijekom obrane šireg područja Pakraca od oružanih napada paravojnih formacija pobunjenog dijela srpskog stanovništva i pridružene tzv. Jugoslavenske narodne armije; u prostorijama ribarske kolibe u mjestu Ribnjaci (Marino Selo) počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Damira Kufnera i Damira Šimića tereti se da su, protivno odredbama Međunarodnih konvencija, počinili spomenuto kazneno djelo. Kufner je, prema optužnici, naredio pretrage kuća civila srpske nacionalnosti tražeći skriveno oružje i uhićenja tih civila te dovođenje njih nekolicine u improvizirani zatvor, ne upoznavši prethodno pripadnike voda s odredbama Međunarodnih konvencija pri čemu je dopustio mučenje zatočenih civila te njihovo fizičko i psihičko zlostavljanje uslijed čega je sedamnaestero civila preminulo, a petero ih je preživjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimiće se tereti da je unatoč tome što je znao da su uhićeni i zatočeni civili srpske nacionalnosti te da je znao za nezakonite postupke, propustio je poduzeti mjere kako bi se spriječila mučenja i udaranja, fizičko i psihičko zlostavljanje, pa su njegovim pristajanjem na posljedice takvog postupanja usmrćeni uhićeni civili.

Ostale okrivljenike tereti se da su kao pripadnici voda Vojne policije u više navrata tijekom navedenog razdoblja te u različitim okolnostima i u različite dane, mučili, psihički i fizički zlostavljali točno poimence istaknute zatočene civile, kažnjavajući ih tjelesno sve do usmrćenja.

Svi okrivljenici nalaze se u pritvoru.

H.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara