Podignute kaznene prijave protiv više osoba za preprodaju farme Lužine kraj Sinja

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu zaprimilo je danas izvješće Odjela gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske, kojim se više osoba tereti da su u razdoblju od 2000. do 2003. kaznenim djelima ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 160 tisuća kuna na štetu društva "Peradarstvo" i obitelji Galić iz Trilja te Srđana Drače iz Novske, kojega su oštetili za 55 tisuća kuna.

Likvidacijski upravitelj društva "Peradarstvo" Milan Buljan (51), odvjetnik Tomislav Krka (51), zemljišno-knjižni referent Općinskog suda u Sinju Momčilo Balajić i sudski vještak iz Sinja Pave Latinac terete se da su nepripadajuću korist ostvarili kaznenim djelima oko prodaje farme "Lužine" u Košutama kod Sinja. Buljan je predugovor o prodaji farme najprije sklopio u lipnju 2000. sa Srđanom Dračom iz Novske za 550 tisuća kuna, a za što je Drača uplatio jamčevinu od 55 tisuća kuna. Pritom je bio uvjet da se zemljišna čestica, koja se do tada vodila kao vlasništvo Republike Hrvatske, uvede u zemljišne knjige kao vlasništvo "Peradarstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Buljan je zatim, bez raskinuća predugovora s Dračom, sklopio usmenu pogodbu o prodaji iste farme s obitelji Galić iz Trilja za 450 tisuća kuna i to preko odvjetnika Krke i vještaka Latinca.

Momčilo Balajić, zemljišno-knjižni referent, na zahtjev Latinca i Krke ispostavio je Galićevima krivotvoreni zemljišno-knjižni izvadak na ime "Peradarstva". O ishođenju izvoda, odnosno vlasničkog lista, Buljan je obavijestio Draču, iako je znao da je farma "Lužine" u međuvremenu prodana Galićevima koji su ušli u posjed. Zajedno s Krkom Buljan zatim sastavlja ugovor o prodaji farme Galićevima koji nije ovjeren pečatom odvjetničkog ureda, niti naznakom žiroračuna na koji Galićevi trebaju platiti ugovorenu cijenu. To čine kako bi novac od prodaje i uplaćenu jamčevinu mogli podijeliti među sobom. Iako su već dobili dio novca od Galićevih, 120 tisuća kuna, Buljan i Krka farmu nakon objavljenog natječaja prodaju trećem kupcu Drašku Milanoviću za 600 tisuća kuna. Nakon toga Galić podiže kaznenu prijavu, a odvjetnik Krka vraća mu 120 tisuća kuna.

Nakon provedene kriminalističke obrade protiv Buljana, Krke, Balajića i Latinca podnesene su kaznene prijave zbog zloporabe položaja i ovlasti, prijevare i krivotvorenja službenih isprava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara