Podijeljene reakcije na odbijanje europskog ustava u Nizozemskoj

NIZOZEMSKO "ne" europskom ustavu izazvalo je u četvrtak podijeljene reakcije u Europi.

Neki čelnici priznaju da ishod referenduma u Nizozemskoj, nakon odbijanja europske ustavne povelje u Francuskoj, otvara ozbiljna pitanja o budućnosti ustava, dok drugi ističu da treba nastaviti s procesom ratifikacije.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw otvoreno je rekao da će rezultat glasovanja u Nizozemskoj imati ozbiljne posljedice na budućnost europskih integracija.

"Rezultati oba referenduma postavljaju nam fundamentalna pitanja o budućem smjeru Europe", rekao je Straw.

Nakon francuskoga "ne", premijer Tony Blair je najavio da će razmotriti održavanje referenduma u Velikoj Britaniji idućeg ljeta i dodao da će se on održati samo "ako još bude postojao ustav kojeg bi trebalo ratificirati".

Francuski predsjednik Jacques Chirac smatra kako je potrebno "neko vrijeme za analizu posljedica referenduma u Nizozemskoj i Francuskoj na Uniju".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos ističe da će referendumi u Francuskoj i Nizozemskoj "nesumnjivo" prisiliti EU da razmisli o budućim pristupnim pregovorima s Turskom.

On drži da unutarnji razlozi nisu dovoljni da bi objasnili nizozemsko "ne" i da je brzo širenje EU-a "izazvalo puno bojazni i pitanja".

Talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je da je odbijanje ustava na oba referenduma učinilo "nejasnom" budućnost europskog ustava. "Svi si moramo postaviti određena pitanja. Odgovore ćemo moći dati na summitu EU-a polovicom lipnja. U ovom trenutku nitko nema konačne odgovore", rekao je Berlusconi.

Danski premijer Anders Fogh Rasmussen smatra da nizozemsko "ne" ne bi trebalo usporiti proces ratifikacije u Danskoj, no priznaje da je stvorilo "kritičnu" situaciju.

Slično je izjavio i češki premijer Jiri Paroubek koji ističe da njegova vlada, koja ovoga tjedna odlučuje o održavanju referenduma iduće godine, neće prestati s kampanjom za prihvaćanje ustava. "Ishod referenduma u Nizozemskoj ne mijenja našu poziciju", istaknuo je Paroubek.

Iste reakcije stižu i iz Poljske, gdje premijer Marek Belka i predsjednik Aleksander Kwasniewski ustraju u tome da se referendum o europskom ustavu održi kako je planirano.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara