PODIJELJENE ŠPANJOLSKE FILMSKE NAGRADE GOYA

Španjolska filmska akademija proteklog je vikenda dodijelila 18. put svoje ugledne nagrade Goya, među kojima se s pet osvojenih ističe film ´Los Lunes al Sol´ (Ponedjeljci na suncu) Fernanda Leona de Aranoe.

´Los Lunes al Sol´ proglašen je najboljim filmom, De Aranoa (33) najbolji je redatelj, ima najboljeg glumca (Javier Bardem), najboljeg sporednog glumca (Luis Tosar) i najboljeg debitanta (Jose Angel Egido).

Film, koji se za naslov najboljeg borio s ´Pričaj s njom´ Pedra Almodovara, govori o dogodovštinama skupine nezaposlenih Španjolaca koji pokušavaju naći posao.

Članovi filmske akademije izabrali su ga kao španjolskog predstavnika za nominacije za Oscara za najbolji strani film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Goyu za najbolju glumicu dobila je Mercedes Sampietro za ulogu u , filmu ´Lugares comunes´ (Opća mjesta) argentinskog redatelja Adolfa Aristaraina.

Ta 55-godišnja glumica kasno je stekla filmsku slavu, osvojivši nekoliko nagrada za glumu u filmu ´Gary Cooper, koji je na nebu´ Pilar Miro 1980. godine.

Nagradu za najbolji strani film na španjolskom jeziku dobio je ´El ultimo tren (Posljednji vlak) urugvajskog redatelja Diega Arsuage.

Goyu za najbolji europski film dobio je ´Pijanist´ Romana Polanskog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara