Podmitljivi kolege poštenom cariniku prijetili smrću

DA JUČERAŠNJI bijeli štrajk ima i drugu stranu medalje najbolje svjedoči priča poštenog carinika koji se, jer nije želio sudjelovati u prljavim poslovima svojih kolega, već mjesecima nalazi na prisilnom bolovanju.

"Sve je istina što ste napisali, to je prava mafija. I mene su pokušali ubiti, samo zato što sam htio ocariniti robu. A ona nije bila namijenjena za carinu." - rekao je jedan hrvatski carinik koji je želio ostati anoniman, reagirajući na jučerašnji tekst objavljen u dnevniku 24sata o vilama koje grade "poduzetni" carinici.

List u današnjem izdanju piše o cariniku srednjih godina koji ima deset godina radnog iskustva na carini, a koji se, zbog toga jer nije želio "plesati kako kolege sviraju", našao u nezavidnoj situaciji prisilnog bolovanja i izbjegavanja službe zbog prijetnji smrću.

"Više nisu tak plodne godine, najbolje žetve bile su u vrijeme rata. No i sad se dobro zarađuje. Ekipa smo, zna se kako se, tko i što radi. Ako netko pisne, sredimo da ga maknu s našeg prijelaza. Nek bude budala pa nek živi od mizerije. Živi se od novaca, ne od poštenja." - priznao je jedan carinik za 24sata.

"Da sam htio, mogao sam i ja živjeti poput njih. Ali nisam htio primati mito, pošteno sam radio svoj posao pa su mi počeli prijetiti smrću. Bilo je kucanja na vrata uz riječi nećeš dočekati zoru." - kaže anonimni carinik.

Budući da je ovakve poteze korumpiranih carinika vrlo teško naknadno dokazati, postavlja se pitanje može li itko stati na kraj "mafiji u uniformi".

Činjenica da neki carinici imaju vile kakve si ne mogu priuštiti sa skromnim plaćama koje primaju kao državni službenici, očito ne zabrinjava nikoga tko bi trebao poduzeti korake potrebne za spriječavanje ove prljave rabote.

Foto: 24sata

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara