Podnesen istražni zahtjev protiv Jelene Brajše

Podnesen istražni zahtjev protiv Jelene Brajše

ZAGREBAČKO Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je istražni zahtjev protiv bivše ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelene Brajše jer je navodno oštetila državni proračun za oko 2,7 milijuna kuna.

Brajšu, za koju se početkom ove godine nagađalo da bi se mogla suočiti s novim kaznenim prijavama kojima ju Županijsko državno odvjetništvo tereti za zloporabu položaja i utaju poreza sa ciljem pribavljanja financijske koristi, sumnjiči se, kako je objavilo Općinsko državno odvjetništvo, da je kao ravnateljica Caritasa od 1. siječnja 2001. godine do 31. prosinca 2004., postupajući suprotno odredbama Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija i Pravilnika o knjigovodstvu i računskom poslovanju neprofitnih organizacija, kao i odredbama Općeg poreznog zakona, nije ustrojila i vodila poslovne knjige i evidencije radi obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak, doprinosa za obvezno mirovinsko osiguranje, za obvezno zdravstveno osiguranje i doprinosa za zapošljavanje.

Brajša se također sumnjiči i da je djelatnicima računovodstva nalagala da se obračun prijava i plaćanje poreza na dohodak, doprinosa za obvezno mirovinsko osiguranje, doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje i doprinosa za zapošljavanje ne izvrše u cijelosti, čime je ostvarila nepripadnu materijalnu dobit za instituciju u ukupnom iznosu od oko 2, 7 milijuna kuna i za taj iznos oštetila Proračun Republike Hrvatske.

Brajša se prošle godine našla usred slučaja "Brezovica" u kojem je kuhar iz doma u Brezovici bio osumnjičen i kasnije osuđen za silovanje jednog štićenika doma. Ravnateljica, iako je znala za slučaj, kuhara nije prijavila policiji, a i skrivala je njegov dnevnik u kojem je detaljno opisao silovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome što je nadbiskupska vizitacija nakon izbijanja afere o zlostavljanju djece u Caritasovom domu u Brezovici, utvrdila da je Caritas tijekom Brajšina ravnanja tom humanitarnom ustanovom postigao "uredne bilance", policija i financijski stručnjaci došli su do drugačijih podataka.

Optužbe za utaju poreza temelje se na još jačim dokazima državnog odvjetništva koje je utvrdilo da je Caritas u periodu od 2001. do 2004. godine, kada je njime Brajša upravljala, utajio oko pet milijuna kuna poreza i doprinosa za zaposlenike.

Osim što je osumnjičena za spomenute malverzacije, Brajšu dodatno tereti i činjenica da je na čelu financijski "najteže" humanitarne organizacije u Hrvatskoj bila u vremenu dok je i formalno bila u mirovini.

B.S.
Foto:
Vjesnik

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara