Podnesena kaznena prijava protiv Picule

Podnesena kaznena prijava protiv Picule

Tekst: J.D.
Foto: Index


POLICIJSKI službenici proveli su kriminalističko istraživanje po anonimnom podnesku podnesenom protiv Tonina Picule, bivšeg gradonačelnika Velike Gorice, i u jednom slučaju podnijeli kaznenu prijavu, a u drugom utvrdili postojanje opravdanje sumnje u kazneno djelo.

Kriminalističkim istraživanjem Odjela gospodarskog kriminalitete Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Ravnateljstvom policije utvrđeno je "postojanje osnovane sumnje da je prijavljeni kao odgovorna osoba počinio kazneno djelo nesavjesnog rada u službi iz članka 339. Kaznenog zakona RH, jer je postupao suprotno članku 11. Zakona o proračunu. Spomenutim člankom propisano je korištenje proračunskih sredstava po načelima dobrog financijskog upravljanja, a posebno u skladu s načelima ekonomičnosti, učinkovitosti i djelatnosti", navedeno je u priopćenju koje je potpisao načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec.

Nesavjesni rad

Spomenuti nesavjesni rad odnosi se, prema policijskom priopćenju, na Piculin prijedlog o osnivanju trgovačkog društva Televizija Velika Gorica d.o.o. (TVG), u kojemu je Grad sudjelovao s 23,5 posto. Picula je, navodi se u priopćenju, "uputio direktora TVG-a da podnese zahtjev za kratkoročnu pozajmicu Gradskom poglavarstvu, što je i učinjeno 5. veljače 2009. godine. Povodom spomenutog zahtjeva Gradsko poglavarstvo je donijelo Odluku o odobrenju pozajmice u iznosu od 676.000,00 kuna na rok od 6 mjeseci, koja je isplaćena 10. veljače 2009. godine. Navedena pozajmica do danas nije vraćena, čime je oštećen proračun Grada Velike Gorice za navedeni iznos".

Štetni ugovor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, kao predsjednik Skupštine TVG-a Picula je uputio direktora toga društva da zatraži pozajmicu u iznosu od 500.000,00 kuna od društva VG Vodoopskrba d.o.o. iz Velike Gorice, navodi policija. Odgovorna osoba je "na poticaj prijavljenog" odobrila pozajmicu na rok od šest mjeseci, a pozajmica još nije vraćena.

Protiv Picule je u ovom slučaju podnesena kaznena prijava za sklapanje štetnog ugovora.

Picula: To je izvan pameti

Picula, u zadnje vrijeme sve češća žrtva kaznenih prijava, rekao je za Index da se čak i raduje eventualnom izlasku na sud. "To što je policija napravila je izvan pameti, s indignacijom odbacujem bilo koji element koji mene može povezati s gradskim proračunom. Teško je za takvo što optužiti čovjeka koji je naslijedio 17 milijuna kuna minusa, a ostavio 22 milijuna plusa u proračunu. Kako u takvoj situaciji dokazati nesavjesno postupanje s proračunom?", rekao je.

"Sve što ima veze s TVG-om odluke su Poglavarstva i Vijeća, radi se o pozajmici koja je posuđena i koja se trebala vratiti, ali nije jer je gradonačelnik Dražen Barišić, koji je od mene naslijedio funkciju predsjednika Skupštine TVG-a, blokirao rad tog trgovačkog društva još u rujnu. Društvo onda nije ni moglo vratiti pozajmicu kad je bilo blokirano. Gradonačelnik Barišić je pak predmet druge prijave zbog sukoba interesa, jer je osnivač i likvidator konkurentske Televizije Turopolje. On je svoje ovlasti možda prenio na nekog drugog, ali je jasno da se radi samo o njegovu pokušaju uništavanja konkurencije", rekao je Picula.

Da se radi o podmetanju, jasno je iz same činjenice da je podnesena anonimna prijava, smatra Picula. "To je jedna vrsta pokušaja političkog podmetanja, koja ne može izdržati na sudu, jer bi se vidjelo tko je što radio. Policija je razgovarala sa svim relevantnim sudionicima slučaja i odlučila se na ovakav potez, a mislim da prijavu nije moguće potvrditi u bilo kakvom normalnom sudskom procesu. Sad je potez na DORH-u, za koji ne znam hoće li nastavljati nakon diskreditirane 'afere' s autobusima i pokušaja podmetanja kod sportske dvorane, ili će prepoznati i ovu prijavu kao oblik obijesnog parničenja lokalnog HDZ-a", smatra Picula.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara