Podravka nastavlja rasti: U prvoj polovici godine ostvarili 97,3 milijuna kuna neto dobiti

Podravka nastavlja rasti: U prvoj polovici godine ostvarili 97,3 milijuna kuna neto dobiti

Foto: FAH

GRUPA PODRAVKA objavila je rezultate poslovanja za prvu polovicu 2016. godine. Glavno obilježje rezultata poslovanja Grupe, koje su na svojoj sjednici utvrdili Uprava i Nadzorni odbor Podravke d.d., jest nastavak pozitivnih trendova poslovanja na svim razinama. Prihodi od prodaje ostvarili su značajan rast od 26 posto, neto dobit porasla je za gotovo 6 posto, a vlastite marke proizvoda ostvarile su 24 posto rasta prihoda od prodaje.

Iz Podravke ističu kako je akvizicijom Grupe Žito započela i konsolidacija poslovanja istoimene Grupe s 1. listopada prošle godine u Grupu Podravka, što se pozitivno odražava i na rezultate poslovanja.

"Uz pozitivan utjecaj konsolidacije Grupe Žito u našu kompaniju, svakako valja naglasiti kako smo i uz vrlo negativan utjecaj tečajnih razlika za prvih šest mjeseci tekuće godine koji nam nije išao u prilog, ostvarili pozitivne pomake i na razini prihoda i na razini neto dobiti Grupe Podravka. U vremenu koje je pred nama slijedi daljnje snaženje kompanije te fokus na dva glavna strateška cilja, a to su konsolidacija i jačanje naše pozicije u Adria regiji te nastavka već započete internacionalizacije izvan Adria regije", istaknuo je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić prilikom objave rezultata poslovanja za prvo polugodište.

Na razini neto dobiti Grupa Podravka je za prvo polugodište ove godine zabilježila rast od 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije i ostvarila 97,3 milijuna kuna neto dobiti.

Prihodi od prodaje porasli za 26,2 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihodi od prodaje Podravke u prvoj polovici 2016. godine ostvarili su značajan rast od 26,2 posto i iznosili su 1.988,5 milijuna kuna. Strateško poslovno područje Prehrana ostvarilo je prihode od prodaje u iznosu od 1.609,5 milijuna kun,a što predstavlja rast od 34,3 posto, a rast se velikim dijelom pripisuje konsolidaciji Grupe Žito. Prihodi od prodaje vlastitih marki proizvoda unutar Strateškog poslovnog područja Prehrana porasli su za 29,5 posto.

Prihodi od prodaje drugog Strateškog poslovnog područja Farmaceutika iznosili su 379,1 milijun kuna te su u odnosu na godinu ranije, usprkos negativnom utjecaju tečajnih razlika, porasli za 0,4 posto.

Bez utjecaja tečajnih razlika, segment farmaceutike bi ostvario rast prihoda od 4,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Vlastite marke proizvoda u okviru ovog strateškog poslovnog područja ostvarile su rast prihoda od 4,8 posto. Kada je pak riječ o tržištima Grupe Podravka, vrijedi spomenuti kako su sve četiri regije ostvarile porast prihoda od prodaje u odnosu na prvu polovicu 2015. godine.

Najveći rast prihoda zabilježila je Regija Rusija, ZND i Baltik i to 68,2 posto, pri čemu se podjednaki doprinos pripisuje i Prehrani i Farmaceutici.

Treba spomenuti kako je značajan negativan utjecaj na prihode od prodaje Grupe Podravka imao utjecaj valutnih tečajeva i to u iznosu od 42,6 milijuna kuna. Najveći negativan utjecaj bilježe ruska rublja (-25,6 milijuna kuna) te euro (-5,9 milijuna kuna).
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara