Podumljak: Hitno treba raspustiti Programsko vijeće, krše Ustav, dok Kovačević cenzurira

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

"REAKCIJE programskog vijeća i glavnog urednika HTV-a su protuzakonite, neprimjerene i predstavljaju kontinuitet u politici "zabrana“ objave informacija od javnog interesa, odnosno kontinuitet  protuustavnog cenzorskog ponašanja na Hrvatskoj radio televiziji. Tijela HRT-a nastavljaju s grubim kršenjem zakona i propisa za čiju provedbu su odgovorni.", komentira Munir podumljak iz Parterstva za društveni razvoj situaciju na HRT-u čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Objava za Programsko vijeće "spornog“ priloga o padu Vukovara trebala je predstavljati simbol prestanka višegodišnje cenzure na HRT-u, cenzure po svim pitanjima osjetljivim za vladajuće elite, i cenzure u onom dijelu društvenih pitanja koji su ključnim uzrokom današnje katastrofalne društvene situacije i gospodarske krize. Desetljeća pometanja pod tepih za javnost i kreiranje javnog mnijenja iznimno važnih tema su nas i dovela do zida iza kojeg je ostalo vrlo malo nade. Objava, već više od jednog desetljeća, poznatih vijesti koje su se provukle kroz većinu tiskovina i koje nikad nisu službeno osporene ne može, niti smije biti uzrokom reakcije Programskog vijeća HRT-a i njihovog miješanja u informativni program. Programsko vijeće nema takve ovlasti, te je takvim činom grubo prekršilo Ustav RH, Zakon o HRT-u te Statut HRT-a.

Tražimo hitno raspuštanje Programskog vijeća HRT-a

Posebice je paradoksalno da temeljne, opće i upravne propise Republike Hrvatske  krše oni koji su imenovani čuvarima tih istih na HRT-u. Pri tome najgrublja manipulacija istinom od strane Programskog vijeća je poziv na nepoznati i netransparentni "nacionalni interes“ koji nije opisan niti u jednom zakonu ili aktu RH, umjesto da štite i zastupaju  "interes javnosti i pravo na pravodobnu i istinitu informaciju“ što je jedna od njihovih zadaća.  Jednako, službeno nikad neosporenu informaciju proglašavati "sumnjivom“,  Programskom vijeću nije dopušteno, niti ono smije na taj način reagirati prema drugim tijelima HRT-a. Iz tog razloga od novog saziva Sabora, tražimo hitno raspuštanje Programskog vijeća i imenovanje novog, koje će se ponašati sukladno zakonu i temeljnim aktima Republike Hrvatske.

Kovačević je cenzor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na isti način, reagiranje glavnog Urednika HTV-a Brune Kovačevića se može smatrati cenzorskim i protuzakonitim. Naime, sukladno članku 16. Zakona o HRT-u, "HRT mora pravodobno i istinito  informirati javnost o svojoj djelatnosti (ne samo prenositi tuđe vijesti)... te drugim pitanjima od važnosti za obavljanje poslova za koje je osnovan". Sukladno tome javno objavljivanje informacija povezanih s  protuzakonitom reakcijom Programskog vijeća, od strane novinara Zorana Šprajca predstavlja samo poštivanje zakona, jer javnost ima pravo znati na koji način funkcioniraju tijela HRT-a koja se financiraju od strane poreznih obveznika RH. Bilo kakav pritisak u smislu blokade takvih informacija ne može se drugačije tumačiti već kao težnja ka blokadi informacija o poslovanju tijela HRT-a, a koja nas prati već dugi niz godina. Odgovorne osobe na HRT-u moraju već jednom razumjeti da tamo nisu zbog sebe i svojih interesa, koje će se povremeno usuditi nazvati i "nacionalnim“ interesima, već zbog interesa javnosti, građanki i građana RH, te zbog njihovog pravodobnog i kvalitetnog informiranja.

Stoga od nadležnih institucija tražimo hitnu reakciju, a o svemu ćemo izvijestiti i relevantna međunarodna tijela, s obzirom da se i nakon promjene vlasti nastavlja s politikom cenzure i pritisaka na slobodu medija, te se samim tim u suštini ništa nije promijenilo u smislu očuvanja Temeljnih ustavnih vrijednosti Republike Hrvatske, te poštivanja međunarodnih konvencija i ugovora koje je Republika Hrvatska ratificirala."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara