Poettering: Hrvatska u Europskoj uniji za dvije godine

Poettering: Hrvatska u Europskoj uniji za dvije godine

PREDSJEDNIK Europskog parlamenta, Hans-Gert Poettering izjavio je danas nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, da bi ciljana godina ulaska Hrvatske u Europsku uniju mogla biti 2009., prenosi HRT.

"U vanjskopolitičkom odboru Parlamenta priprema se izvješće o napretku Hrvatske. Ako sam dobro informiran, izvjestitelj Hannes Swoboda ima ambiciju predložiti da bi Hrvatska trebala postati članicom 2009. godine.", rekao je Poettering o sljedećem izvješću Europskog parlamenta o Hrvatskoj.

Austrijanac Hannes Swoboda, izvjestitelj za Hrvatsku, predstavio je krajem siječnja u Vanjskopolitičkom odboru nacrt svoga izvješća o napretku Hrvatske. Na izvješće je nakon toga podneseno preko stotinu amandmana, a vanjskopolitički odbor će o tome glasovati krajem ovoga mjeseca.

Nakon toga u travnju to izvješće ide na plenarnu sjednicu Parlamenta, koji ga onda usvaja kao rezoluciju, koja je neobvezujući dokument. Ako se usvoji taj prijedlog, bit će to prvi dokument u EU-u u kojem se spominje 2009. godina kao ciljna godina za ulazak Hrvatske u članstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Sanader, oduševljen spominjanjem 2009. kao godine ulaska Hrvatske u EU, zahvalio je Poetteringu na potpori. Poettering je Sanadera nazvao "dugogodišnjim prijateljem", te rekao da bi bilo "idealno" kada bi i Europska unija sa svoje strane dovršila ustavni proces istodobno kada i Hrvatska završi pregovore.

"Iako ne želimo previše pričati o datumu, mi želimo ispuniti našu domaću zadaću, a to je lakše kada imamo cilj", rekao je Sanader, te izjavio da misli da u Europskom parlamentu postoji "široki konsenzus" o tome da bi Hrvatska za dvije godine mogla postati članicom Unije.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara