Poglavarka plemena Siouxa smijenjena zbog zalaganja za pobačaj

CECELIA FIRE THUNDER, predsjednica indijanskog plemena Oglala Siouxa u Južnoj Dakoti, odlukom plemenskog vijeća je smijenjena sa svoje dužnosti jer se zalagala za pobačaj.

59-godišnja Fire Thunder, bivša bolničarka i aktivistica poznata po borbi protiv posljedica fetalnog alkoholnog sindroma i kućnog nasilja, 2. studenog 2004. je izabrana na mjesto predsjednika plemena i tako postala prva žena - poglavica Oglala Siouxa u povijesti.

Međutim, njen mandat je uskoro postao opterećen optužbama za pronevjeru, pa je 66 dana bila suspendirana od plemenskog vijeća, sve dok optužbe nisu odbačene krajem prošle godine.

U mnogo ozbiljniji sukob s plemenom je ušla zbog protivljenja guverneru Mikeu Roundsu i konzervativnoj državnoj skupštini koja je odlučila da se zabrane svi pobačaji na teritoriju Južne Dakote. Fire Thunder je prkosno odlučila na području rezervata sagraditi kliniku koja bi obavljala pobačaje. Kao zakonsku osnovu za to je iskoristila činjenicu da se indijanski rezervati nalaze pod federalnom nadležnošću, te se na njih ne odnose državni zakoni.

Indijanski političari su to često koristili kako bi na području uglavnom siromašnih rezervata gradili kockarnice koje plemenima predstavljaju glavni izvor prihoda. Plemensko vijeće Oglala Siouxa se, pak, suprotstavilo namjeri da se to iskoristi radi legalizacije pobačaja. Fire Thunder je 31. svibnja suspendirana sa svoje dužnosti, a plemensko vijeće je donijelo odluku o zabrani pobačaja na teritoriju rezervata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

29. lipnja je nakon provedenog postupka opoziva Fire Thunder i formalno smijenjena sa svog položaja. Međutim, već slijedeći dan je na tu odluku reagirala tužbu plemenskom sudu. U ponedjeljak je plemenska sutkinja Lisa Adams donijela privremenu mjeru kojom se Fire Thunder vraća na dužnost sve dok se pitanje opoziva ne riješi 28. srpnja.

Na to je već slijedeći dan reagiralo plemensko vijeće donijevši odluku kojom se poništava odluka sutkinje i Fire Thunder konačno smjenjuje sa svoje dužnosti. Nakon što je zaprimila odluku vijeća, sutkinja je povukla svoje rješenje.

Alex White Plume, potpredsjednik a sada vršitelj dužnosti predsjednika plemena, je rekao kako su odluke plemenskog vijeća "vrhovni zakon za sve Oglala Siouxe", te da je sutkinja "prekoračila svoju nadležnost".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara