Poglavarstvo Istarske županije: Po tisuću kuna svakom oboljelom od trihineloze

POGLAVARTSVO Istarske županije donijelo je danas odluku da će Istarska županija u cilju potpore i pomoći oboljelima od trihineloze 151 oboljelom dodijeliti tisuću kuna.

"Županija je već u dva navrata tražila od Vlade da se osnuje zajedničko povjerenstvo koje bi razmotrilo sve aspekte zaraze koja se dogodila u Istri, no odgovora još uvijek nema", rekao je na sjednici Poglavarstva u Puli župan Ivan Jakovčić. On smatra da bi oboljeli preko Udruge za zaštitu i promicanje prava bolesnika trebali tražiti odštetu od odgovornih državnih institucija. Odlučeno je i da će Županija preporučiti gradovima i općinama na čijem području oboljeli imaju prebivalište da, sukladno broju oboljelih i vlastitim mogućnostima, osiguraju za njih određena financijska sredstva.

Članovi Poglavarstva danas su prihvatili i prijedlog osnivanja zaštitne radionice "Tekop Nova" koja bi, kako se čulo, trebala zaposliti osobe s invaliditetom, odnosno nekadašnje zaposlenike tvrtke "Tekop" nad kojom je proveden stečajni postupak.

Župan Jakovčić rekao je da je osnivanje takvih radionica predviđeno Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, te da su za to poslodavcima osigurani dodatni poticaji i financijska sredstva iz posebnog fonda.

Uz Istarsku županiju, dodao je on, pozitivno mišljenje o zaštitnoj radionici dali su Grad Pula i stečajni vjerovnici Tekopa, a o tome će raspravljati i Skupština Istarske županije na idućoj sjednici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara