Pogledajte bliski susret Horvatinčića i prosvjednika: Oni njemu lopove, a on njima palac gore!

Foto: Index, Goran Mehkek/ Cropix
Video: Damir Horvatović / Index

INDEXOVA kamera zabilježila je još jedan slučajan susret prosvjednika i onih koje krive za upropaštavanje Hrvatske. Tomo Horvatinčić je u petak navečer sjedio ugodno zavaljen na terasi zagrebačke špice, a onda je iznenada naišla prosvjedna povorka. "Tomo, lopove", dobacilo mu je  nekoliko prosvjednika, a investitor šoping centra koji se otvara za šest dana, samo se neugodno meškoljio. Uglavnom nije imao što reći, osim što im je, zvuči nevjerojatno, pružio- palac gore!

Sindikati nisu uspjeli

U danu kad smo udali Jadranku Kosor, očekivalo se da će prosvjedna povorka ponovno dobiti zamah i baciti sjenu na premijerkino lice, od koje već drugi mjesec traži datum izbora. Već nekoliko minuta poslije 18 sati vidjelo se da taj film ipak nećemo gledati: sindikati nisu uspjeli motivirati brojno članstvo da izađe na ulice, prosvjednici su se grupirali na dva mjesta na Trgu bana Jelačića, a za pohvalu je bila ponajprije glazba koja se puštala prije šetnje.

HAC i HŽ, državne tvrtke koje su "brendirale" korupciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su pred HDZ-om održali minutu šutnje za sve žrtve stranke na vlasti, prosvjednici su krenuli put  HAC-a i HŽ-a, dvije državne tvrtke koje su "brendirale" korupciju i zamračile stotine milijuna kuna kojima su se mogle graditi škole, vrtići i bolnice. U obilasku HAC-a vidio se potpis Mijata Stanića, sindikalista te tvrtke koji je prvi načeo najteže korupcijske teme, a prije nekoliko dana se ozbiljnije uključio u koordiniranje prosvjeda. Nakon HAC-a, nije se moglo zaobići ni korupcijskog brata blizanca, Hrvatske željeznice.

Kosor odlična iz engleskog, Hebrang istinoljubiv, Šeks trijezan

Glavna meta prosvjeda, uz korumpirane državne tvrtke, bio je resorni ministar Božidar Kalmeta, čiju "zapovjednu odgovornost" sve manje spominje i oporba, pa je ljekovito da su ih na to podsjetili građani u povorci. Prvoaprilsku šetnju nije mogla zaobići ni prigodna sprdačina na račun HDZ-ove elite. Barem na transparentima, Kosorica je danas savršeno pričala strane jezike, Hebrang je govorio istinu, a Šeks je bio trijezan.


Organizatori prosvjeda tvrde da su zadovoljni jer misle da su smanjene tenzije među pojedinim grupama u povorci, no i dalje ostaje činjenica da će broj ljudi u demonstracijama teško značajno porasti. Prosvjednički megafon, uz sve navedeno, i dalje ima potencijala. Barem u onoj mjeri u kojoj se, recimo, Nadan Vidošević protrese svaki put kad čuje da su mu opet, po tko zna koji put, skandirali da je lopov. U povorku su se uključile Zelena akcija i Pravo na grad, te najavili da će prosvjedovati 7. travnja, na dan otvaranja Horvatinčićevog šoping centra.

"Jebala vas kavica"

Nakon obilaska Karamarkove zgrade, apela Kalmeti da odstupi, susreta s Horvatinčićem i najave da će mu pokvariti feštu na otvaranju prvog hrvatskog H&M-a, prosvjednici su za kraj poručili "Jebala vas kavica" brojnim gostima na zagrebačkim terasama. Koliko god prosvjednika malo bilo, barem smo vidjeli dvije Hrvatske u malom: jednu koja se prosvjedima bori za datum izbora, i drugu koja se bori za što bolje mjesto na terasama zagrebačke špice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara