Pogledajte kako je drug Darko, a danas ministar Milinović branio partiju i Račana

Tekst: I. Ćimić
Foto:Ronald Goršić, Vladimir Ivanov (Cropix)/Screenshot: Večernji list

DARKO MILINOVIĆ, idejni začetnik i autor jednog od najkonzervativnijeg zakona u Europi, Zakona o umjetnoj oplodnji, kojeg danas najviše podržava tek Crkva u Hrvata prije dvadeset godina bio je čvrsto na stazi komunističke revolucije i čini se malo liberalnijih pogleda na svijet.

Štoviše, drug Milinović bio je početkom devedesetih godina, zakleti branitelj ne samo šireg partijskog rukovodstva u Hrvata već i samog lika i dijela danas pokojnog Ivice Račana, a u svojim gorljivim obranama čelnika SKH-a nije se libio u otvorenim pismima javno kritizirati drugove iz partije.

Drugovi, niste se proslavili

"Ivica Račan je bio u posjetu komunistima u Donjem Lapcu i Gospiću (usput i ja sam iz Gospića, trenutačno na odsluženju vojnog roka), a moje je mišljenje da se komunisti Donjeg Lapca nisu proslavili", počinje svoje pismo mlađahni Milinović, a koje je početkom 1990. godine objavio Večernji list i to u stupcu Reagiranja.

Index je posjedu tog objavljenog pisma, a očito je da je drug Milinović bio pod dojmom "povijesnog" 14-tog kongresa Saveza komunističke partije Jugoslavije, početkom 1990. godine. Tada se valjda osjetio ponukanim obraniti "partijske drugove", a posebno je zanimljivo da je Milinović, što u pismu i potvrđuje, u to vrijeme bio na redovnom odsluženju vojnog roka u JNA.

"Sigurno da se mora odati priznanje Ivici Račanu za sve ono što je tamo izdržao, odnosno kako se dostojanstveno mogu slušati i uvrede i diskvalifikacije. Pa, dragi komunisti D. Lapca, jesu li Vama za stanje u Jugoslaviji krivi samo SKS i SKH i da li su samo ta dva SK kriva za fijasko 14, izvanrednog kongresa SKJ. Pa, dragi komunisti D. Lapca, ako tako mislite, bilo bi dobro da što prije istupite, kako Vi kažete, iz SKH jer nam takav ultimativan OK SKH i ne treba", lamentira u svom pismu Milinović opominjući da drugovi nisu postavili pitanje odgovornosti svih onih koji su tražili izvanredni kongres.

Pitao sam se drugovi, jeste vi doista komunisti?

"Je li se moglo uputiti barem malo kritike na istup S. Miloševića kada ste to već učinili s istupanjem Ivice Račana, a ježim se od diletantskog vođenja sjednice M. Bulatovića", napisao je mlađahni Milinović odapinjujući otrovne strelice komunistima Donjeg Lapca.

"E pa komunisti Donjeg Lapca, poslije Vaših neargumentiranih ocjena i kritika upućenih samo dvama SK, u jednom sam se trenutku zapitao jeste li Vi doista komunisti ili... Ali ipak, nadam se, ma uvjeren sam da smo mi ostali Ličani prošli taj razvojni put koji vi sada proživljavate, mislim da za nacionalizam za koji upravo optužujete SKH da isti taj tinja negdje među vama (nadam se ne svima). I. Račanu, ako nastavite ovako kao do sad, mislim da zime neće biti za takav SKH". tvrdi Milinović u pismu u kojem se stigao osvrnuti i na aktualnu situaciju na Kosovu.

"Da se malo osvrnem i na politiku koja se provodi na Kosovu. Pa nije li već sazrelo vrijeme da se postavi odgovornost CK SK Srbije i pokrajinskog rukovodstva. Jer politika koja se provodi na Kosovu je 90 posto, ako ne i 100 posto politika koju je zagovarao Milošević i CK SKS i pokrajinsko rukovodstvo s Morinom, a ona ne donosi rezultate", zaključuje Milinović u pismu.

Bilo je tako davno da više nije istina

No posebno je zanimljivo na kraju naglasiti kako je Milinović prije samo godinu dana u razgovoru za tjednik Globus sam priznao kako je svojedobno, kao mladi vojnik, poslao pismo Večernjaku. Valjda ravnajući se po onoj "bilo je to tako davno da više nije istina", današnji ministar zdravstva rekao je kako je u tom pismu kritizirao hrvatske komuniste da se nisu proslavili jer se nisu usprotivili Miloševićevoj politici na Kosovu.

Sudeći prema arhivi Večernjeg lista iz te davne 1990. godine čini se da je drug Milinović ipak imao neke druge primisli i kritike u glavi. Dodali bi tek kako svaka podudarnost s današnjim obranama vladajuće politike - nije slučajna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara