Pogledajte kako je radila najpoznatija ruska špijunka Anna Chapman

Pogledajte kako je radila najpoznatija ruska špijunka Anna Chapman

Foto: AFP
Video: FBI

FBI je objavio snimke, fotografije i stotine stranica dokumenata koji bacaju novo svjetlo na operaciju "Priče duhova", u kojima su uhvaćeni ruski špijuni "spavači" te je sve završilo najvećom razmjenom agenata između SAD-a i Rusije od kraja Hladnog rata.

Špijuni nazvani "ilegalci", zato što su radili civilne poslove umjesto onih u ruskim veleposlanstvima ili vojnim misijama, špijuni, uključujući i prodavačicu nekretnina Annu Chapman, su uglavnom živjeli mirnim životom ljudi iz srednje klase.

Njihov dugogodišnji zadatak je bio duboko infiltriranje u američko društvo i razvijanje kontakata sa znanstvenicima, poduzetnicima i dužnosnicima o temama kao što su obrana i financije. U mnogobrojnim dokumentima FBI-ja, koji su nastali praćenjem tijekom 10 godina, vidi se kako se špijuni druže sa svojom djecom, kupuju ili čak, u jednom slučaju, slave završetak fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FBI-jeve snimke prikazuju Chapman, koja je nakon izbijanja priče postala slavna osoba, i druge ilegalce kako predaju informacije i novac kao dio svojih operacija, uz korištenje nekih starih metoda kao što je nevidljiva tinta pa do najnaprednijih metoda slanja kodiranih poruka preko interneta.

Vođa špijunske mreže bio je pukovnik Aleksander Potejev koji ih je izdao, iako je je bio glavni operativac. On je iznenadno pobjegao u Moskvu samo par dana prije nego je FBI počeo uhićenja 27. lipnja 2010. godine. Ruski vojni sud ga je osudio zbog izdaje i dezertiranja. SAD je 9. srpnja prošle godine u Beču zamijenio 10  ruskih agenata za četiri Rusa koji su završili u zatvoru zbog špijunaže za zapadne države.

Dok su oslobođeni sovjetski špijuni obično bili držani daleko od javnosti, Chapman je postala glasnogovornica i često se pojavljivala na televiziji. Ruski predsjednik je svih deset agenata nagradio državnom nagradom. Washington je predložio zamjenu nakon dugogodišnjeg praćenja ruskih špijuna i njihova uhićenja. FBI tvrdi kako oni u SAD-u nikada nisu uspjeli ukrasti niti jednu tajnu informaciju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara