Pogledajte Milanovićevu vladu: Imat će 17 ministara, Čačić prvi do premijera

Foto: Goran Mehkek , Dragan Matić/ Cropix

IAKO SE neće formirati još barem dva tjedna, u Vladi Kukuriku koalicije većina pozicija već je podijeljena.

Tri potpredsjednika Vlade: Opačić, Mimica, Čačić

Prema informacijama Indexa, Vlada Zorana Milanovića imat će 17 ministarstava, a pozicije potpredsjednika Vlade dao je ljudima iz SDP-a u koje ima neograničeno povjerenje te Radimiru Čačiću. Milanka Opačić trebala bi postati potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti, a Neven Mimica za vanjsku politiku i EU, čime će "otkinuti" dio utjecaja Vesni Pusić, sigurnoj ministrici vanjskih poslova.

Ključni potpredsjednik Vlade bit će Čačić: HNS i SDP dogovorili su da  kao Milanovićeva desna ruka koordinira rad i udara tempo većem broju ministarstava povezanih s gospodarstvom, tako da je već sad neupitno da će po utjecaju biti prvi do premijera.

Jedna Vlada, čak tri Ostojića!

Izuzetno bitnu fotelju ministra financija trebao bi preuzeti Slavko Linić, ministar unutrašnjih poslova gotovo sigurno će biti Ranko Ostojić, dok zdravstvo preuzima Rajko Ostojić. Ovo bi mogla biti prva Vlada koja će imati tri prezimenjaka među ministrima, jer se IDS-izborio za resor turizma, kojega bi trebao voditi njihov Veljko Ostojić.

Antu Kotromanovića čeka Ministarstvo branitelja, dok bi Mirando Mrsić, SDP-ovac koji je besprijekorno vodio predsjedničku kampanju Ive Josipovića, mogao dobiti Ministarstvo obrane. Još uvijek nije poznato tko će zasjesti u fotelju prvog kulturnjaka. Kao kandidat se spominjao Nenad Stazić, no njegovom se imenovanju izričito protivi mlađa struja u SDP-u, pa je moguće da za ministra izaberu nestranačku osobu, jer Stazić dobro ne kotira ni u kulturnjačkim krugovima.

Ingrid bi opet bila ministrica pravosuđa, Milanović preferira Josipa Leku

Transformacija čeka Ministarstvo graditeljstva i zaštite okoliša koje se dijeli na dva resora. Zaštita okoliša odavno je obećana osebujnoj SDP-ovki Mireli Holy, a jedna od većih enigmi je tko će i iz koje stranke dobiti resor graditeljstva.

Još uvijek nije do kraja jasno ni tko će biti predsjednik Sabora. U kombinacijama su Boris Šprem i Josip Leko, no Milanović bi navodno Leku radije vidio u fotelji ministra pravosuđa, iako se za nju svim silama bori Ingrid Antičević Marinović, koja je resor vodila u Račanovoj koalicijskoj Vladi. Leko, međutim, figurira kao jedan od iskusnijih i staloženijih SDP-ovaca i Milanović mu je skloniji.

HNS-ovci bi još koje ministarstvo: A tko ne bi?

Još tri SDP-ovca sigurno će postati ministri: Arsen Bauk dobit će Ministarstvo uprave, Branko Grčić regionalnog razvoja, a Gordan Maras novi je ministar malog i srednje poduzetništva. I dalje nije posve sigurno tko će voditi resor obrazovanja i znanosti. U igri je nekadašnji dekan Filozofskog fakulteta, povjesničar Neven Budak, koji je i sinoć viđen u prvim redovima MSU-a, a konkurencija mu je nekadašnji ministar Gvozden Flego.

HNS-ovci, koji navodno SDP-ovcima prigovaraju da su mogli dobiti još koju poziciju osim one za Pusić i Čačića, vjerojatno će voditi i Ministarstvo poljoprivrede, a preuzet će ga osječki "narodnjak" Ivan Vrdoljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara