Pogledajte nevjerojatne fotografije bombardiranja Gadafijeve utvrde

Foto: AFP

AVIONI savezničke koalicije zadnjih su dana česta pojava na nebu nad Libijom. S obzirom da Gadafijeve snage i dalje ne odustaju od progona pobunjenika, saveznici su jučer i danas ponovo bombardirali vojne ciljeve u Libiji, a nekoliko njihovih granata palo je i u okolici Gadafijeve rezidencije u Tripoliju.

Trenutak bombardiranja zabilježio je fotoreporter AFP-a, koji je objavio ove nevjerojatne fotografije, koje možete pogledati u našoj galeriji. Dopisnik New York Timesa iz Libije javlja da su, bombardiranju usprkos, na tlu nastavljeni sukobi između pobunjeničkih snaga i Gadafijevih lojalista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska libijskih diktatora navodno se, prema izvještaju Reutersa, opet probila do pobunjeničke utvrde u Ras Lanufu nakon što su pobunjenici bili prisiljeni na povlačenje. No, malo je vjerojatno da će Ras Lanuf pasti u Gadafijeve ruke, s obzirom da strani dopisnici iz Libije javljaju da pobunjenici imaju podršku savezničkih aviona, koji su danas primijećeni i u okolici tog grada, koji je vrlo bitan za libijsku industriju nafte.

Pobunjenički lideri su za Reuters izjavili da će se uskoro biti prisiljeni povući iz Ras Lanufa zbog baražne vatre kojom su ih pritisnuli Gadafijeve snage. Međutim, AP je nedugo nakon toga javio da su pobunjenicima u pomoć stigli saveznički vojni avioni, koji slobodno lete nad Libijom nakon što su Amerikanci višednevnim granatiranjem uništili libijsku protuzračnu obranu.

Iako su pobunjenici danas u puno povoljnijoj situaciji nego prije početka savezničke ofenzive u Libiji, vojni analitičari ističu da Gadafijevi lojalisti i dalje imaju dovoljno resursa za dugotrajnu obranu svojih utvrda, poput Tripolija i Surta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara