Pogledajte tehnologiju budućnosti: Microsoftov OmniTouch svaku površinu pretvara u touchscreen

Pogledajte tehnologiju budućnosti: Microsoftov OmniTouch svaku površinu pretvara u touchscreen

Foto: Microsoft

NA SIMPOZIJU u Santa Barbari, posvećenom korisničkim sučeljima, istraživači iz Microsoft Researcha predstavili su tehnologiju koja doslovno svaku površinu može pretvoriti u "ekran" osjetljiv na dodir, to jest touchscreen.

Ova je tehnologija nazvana OmniTouch, a u Microsoftu na njoj rade već nekoliko godina, a istraživanje su predvodili Hrvoje Benko i Scott Saponas. OmniTouch kombinira laserske piko projektore i kamere koje mogu detektirati dubinu, slične onima koje se koriste u Kinectu. Kad su kamera i projektor kalibrirani korisnik može koristiti bilo koju površinu kao korisničko sučelje osjetljivo na dodir, objašnjeno je na stranicama Microsoft Researcha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za spajanje projicirane slike, prstiju korisnika i detektora pokreta u jedan sustav, brine se posebni softver koji sve to pretvara u sustav kontrola, koje omogućuju pisanje slova na tipkovnici, crtanje, igranje i slične stvari za koje smo do sada koristili tipkovnice, miševe ili ekrane osjetljive na dodir.

Hrvoje Benko, koji radi unutar skupine Natural Interaction Research u Microsoftu, navodi kako ovom tehnologijom žele iskoristiti iznimno veliku površinu koju im pruža stvarni svijet. Uređaj u trenutnoj fazi izgleda malo nezgrapno, jer se mora montirati na rame, ali će se s vremenom sigurno postići napredak u pogledu praktičnosti upotrebe. Kako to otprilike izgleda možete vidjeti u videu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara