Pogreb Rugove državni, bez vjerskog obreda

KOSOVSKI predsjednik Ibrahim Rugova, preminuo u subotu, bit će pokopan u četvrtak na groblju kod Spomen Kosturnice, u prištinskom naselju Velaniji, po državnom protokolu bez vjerskog obreda, odlučio je Odbor za pogreb pokojnog kosovskog predsjednika.

Glavni dio pogrebne ceremonije održat će se u športskoj dvorani "1.listopada", kod Studentskog centra u Prištini a na njoj će govoriti civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen, najviši kosovski dužnosnici te jedan član Rugovine obitelji.

Na Kosovu traje petnaestodnevna žalost, znak poštovanja preminulom predsjedniku Ibrahimu Rugovi.

U srijedu prije podne u Prištinu su stigla prva strana izaslanstva koja će prisustvovati pogrebu kosovskom predsjedniku. Prvo je stiglo mnogobrojno izaslanstvo Albanije, od trideset članova, u kojem su predsjednik Albanije Alfred Moisiu i premijer Sali Berisha kojemu je to prvi posjet Kosovu.

Moisiu je izjavio da će predsjednika Kosova Ibrahima Rugovu posmrtno odlikovati Odličjem nacionalne zastave, najvišim u Albaniji.

Moisiu je također izjavio da je Rugovina smrt veliki gubitak za sve Albance, ne samo za one s Kosova. On je ponovio obećanje da će Albanija biti na strani Kosova i učiniti sve što može da se ostvari Rugovin san - slobodno i neovisno Kosovo.

Tadić uvažava stav Rugovine obitelji

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u srijedu da uvažava stav obitelji preminulog predsjednika Kosova Ibrahima Rugove da njegov dolazak na sprovod u četvrtak nije prihvatljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Moja želja je bila da odam poštovanje čovjeku koji je drukčije mislio od mene, koji se na miran način zauzimao za ostvarivanje svojih ideja i koji je bio predstavnik kosovskih Albanaca s kojima dijelimo životni prostor", naveo je predsjednik Srbije u priopćenju, dodajući da "nažalost ni politički predstavnici kosovskih Albanaca, ni međunarodna zajednica nisu imali sluha za činjenicu da je to bila prilika da se počnu mijenjati odnosi između Srba i Albanaca".

Ocjenjujući da je njegov dolazak na pogreb Ibrahima Rugove bila prigoda da se obostrano iskažu neke drukčije vrijednosti- "poštovanje, razumijevanje, tolerancija i solidarnost", Tadić dodaje da činjenica da je njegov dolazak u Prištinu neprihvatljiv otvara pitanje "jesmo li prihvatljivi jedni drugima i kako ćemo to biti u budućnosti".

Tadić na kraju poručuje da poziv za dijalog koji je ranije uputio predsjedniku Rugovi ostaje "otvoren i za njegovog nasljednika".

Predsjednik Srbije zatražio je u ponedjeljak od UNMIK-a da mu omogući prisustvo na Rugovinom sprovodu ali je UNMIK zauzeo stav da o tome treba odlučiti obitelj pokojnog predsjednika Kosova.

Najavljujući mogući dolazak na sprovod predsjednik Tadić je rekao da je "osnovni red da predsjednik Srbije ode na Kosovo, koje je dio teritorija ove zemlje (Srbije) i njenog integriteta", što je naišlo na osudu kosovske javnosti i medija.

Prištinski dnevnik "Kosova sot" je primjerice konstatirao da predsjednik Srbije "nije izabrao pravi trenutak da izrazi ambicije svoje države prema Kosovu", a "Zeri" je naveo da na sprovodu predsjednika Rugove neće biti dobrodošao nijedan dužnosnik iz Beograda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara