POJAČANO BOMBARDIRANJE TREBA PSIHIČKI SLOMITI SADAMOVE POBOČNIKE

Kampanja pojačanog bombardiranja Iraka započeta u petak, tijekom koje će u iduća 24 sata oko 1.500 "pametnih" bombi i projektila pasti na ciljeve diljem Iraka, ima i funkciju psihološkog pritiska na nositelje iračkog režima, rekli su dužnosnici Pentagona.

Eskalacijom zračnih udara, posebno onih prema Badgadu, američki stratezi žele pojačati pritisak na najbliže suradnike Sadama Huseina, kako bi oni uvidjeli da Sadamov režim nema izgleda za opstanak.

"Oni počinju shvaćati, pretpostavljam, da je režim povijest", rekao je američki ministar obrane Donald Rusfeld na konferenciji za novinare u Pentagonu.

"Namjera je uvjeriti režim kako je vrijeme da ode, a ako ne želi mi ćemo to nastojati učiniti silom", rekao je u petak admiral Mattew Moffit, zapovjednik borbene skupine nosača USS Kitty Hawk.

Jedan visoki dužnosnik rekao je da će general Tommy Franks, koji iz Katara zapovijeda operacijama koalicijskih snaga, podešavati intenzitet zračnih udara kako bi stvorio maksimalan pritisak na Sadamove pobočnike.

Kitty Hawk je jedan od pet američkih nosača zrakoplova s kojih lovci F/A-18 Hornet i F-14 Tomcat polijeću u misije iznad Iraka. Teški bombarderi kao i lovački zrakoplovi napadaju Irak iz baza u Kataru, Kuvajtu, Omanu i iz drugih od 30 baza na Bliskom istoku.

U prvim satima napada u petak, bombe su pogađale zapovijedne i kontrolne centre iračke vojske, vladine zgrade i druge ciljeve u Bagdadu i sjevernim gradovima Kirkuku, Mosulu i Tikritu, priopćeno je iz Središnjeg zapovjedništva Ratnog zrakoplovstva u Saudijskoj Arabiji.

Dužnosnici navode da su u napadima sudjelovali bombarderi B-1, B-2, B-52, i nevidljivi lovci-bombarderi F-117A, a neki od strateških bombardera poletjeli su u misiju iz baza u SAD-u.

Visoki dužnosnik Pentagona, blizak vojnom planiranju, rekao je da sve bombe i projektili bačeni u petak spadaju u "pametne" bombe, odnosno da su laserski ili satelitski (GPS) navođene, za razliku od prvog Zaljevskog rata 1991. kada je samo 10 posto bačenih bombi imalo sustave za navođenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara