Pokolj sudanskih izbjeglica u Kairu

EGIPATSKO ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo kako je danas 20 sudanskih izbjeglica poginulo prilikom uklanjanja njihovog improviziranog logora u središtu Kaira.

Policija je na izbjeglice nasrnula palicama i vodenim topovima, nastojeći ih ukloniti iz logora, odnosno natjerati u autobuse.

Izbjeglice, koje su u Egipat bile stigle tokom 21-godišnjeg građanskog rata na jugu Sudana, su logor podigle u rujnu blizu sjedišta UN-ovog ureda za izbjeglice. Cilj im je bio prosvjedovati zbog odluke UN-ovog Visokog povjerenstva za izbjeglice da se obustavi pomoć svima onima koji traže azil umjesto da se vrate u Sudan, gdje je građanski rat nedavno završio mirovnim sporazumom između muslimanske vlade u Kartumu i animističko-kršćanskih pobunjenika na jugu.

Izbjeglice, kojih se u logoru s vremenom okupilo oko 3000, su također tražile da ih UNHCR iz Egipta premjesti u treću, po mogućnosti zapadnu zemlju.

S vremenom su se uvjeti u logoru pogoršavali, a bilježile su se sve veće tenzije između izbjeglica i UN-ovih službenika koji su s njima pokušavali pregovarati.

Astrid Stort, glasnogovornica UNHCR u Kairu, drži da su većina izbjeglica u stvari ekonomski imigranti, odnosno da su mnogi njihovi zahtjevi "nerealistični".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antonio Gutierres, UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice, je bez obzira na to izrazio zaprepaštenje zbog nasilja i ljudskih žrtava, odnosno izjavio kako za njih nema nikakvog opravdanja.

Egipatska policija, koja tvrdi da je prepad izvela nakon što se osoblje UNHCR-a žalilo zbog prijetnji, je prema vlastitim navodima imala oko 23 ozlijeđena pripadnika.

Boutros Deng, jedan od vođa prosvjeda, je rekao kako je u napadu poginulo 26 izbjeglica.

U Sudanu trenutno živi oko 30.000 sudanskih izbjeglica, na koje lokalno stanovništvo, usprkos njihovog relativno malenog broja, gleda s velikim neprijateljstvom.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara