Pokop Zhaa Ziyanga bit će u subotu u Pekingu

POKOP kineskog reformističkog čelnika Zhaa Ziyanga, koji je umro 17. siječnja pošto je više od petnaest godina bio u kućnom pritvoru, održat će se u subotu ujutro u Pekingu, priopćili su njegova obitelj i vlada.

"Pogreb će se održati u subotu 29. siječnja u 9.00 sati na groblju Babaoshan", izjavio je član obitelji, što je potvrdio i vladin izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zhao, koji je umro u 85. godini, bio je smijenjen jer je posjetio studente koji su štrajkali glađu na trgu Tiananmenu u Pekingu u svibnju 1989. godine, a nakon smjene bio je pod doživotnim policijskim nadzorom. Prodemokratski pokret ugušen je u krvi 4. lipnja iste godine.

Obitelj je ovog tjedna izrazila nezadovoljstvo Zhaovim službenim životopisom koji bi se trebao pročitati na pokopu, u kojemu se govori o "velikim pogreškama" koje je bivši čelnik načinio 1989. podupirući prosvjede.

"Pitanje o vrednovanju uloge Zhaa Ziyanga još nije razriješeno", rekao je član obitelji koji nije mogao reći tko i koliko će osoba biti ovlašteno da sudjeluje na pogrebu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara