POKOPAN FRA LJUDEVIT RUPČIĆ

Na novom groblju Humac kod Ljubuškog u petak je u nazočnosti više tisuća vjernika pokopan fra Ljudevit Rupčić, koji je umro u srijedu u 83. godini života, a kojeg se smatra jednim od najistaknutijih hrvatskih teologa u BiH u 20. stoljeću.

Opraštajući se od fra Ljudevita Rupčića provincijal hercegovačke franjevačke provincije fra Slavko Soldo je naglasio kako je generacija fratara kojoj je pripadao fra Rupčić više puta podizala hercegovačku franjevačku provinciju iz pepela, jer je mnoštvo hercegovačkih fratara ubijeno u Drugom svjetskom ratu ili su bili proganjani nakon tog rata.

I fra Ljudevit Rupčić, koji je rođen u Nardomilju kod Ljubuškog, tri je puta bio u zatvoru: 1945., 1947. i od 1952. do 1956. godine. U crkvenim krugovima za najtemeljitije autorsko teološko djelo fra Ljudevita Rupčića smatra se knjiga "Sudbina istine".

Najznačajnijim teološkointelektualnim pothvatom fra Ljudevita Rupčića smatra se njegov prijevod Novoga zavjeta sa izvornika na hrvatski jezik koji je doživio više izdanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trideset godina neprekidno između 1958. i 1988. godine fra Ljudevit Rupčić je predavao novozavjetnu egzegezu na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Bio je poliglot, objavljivao je knjige i članke, osim na hrvatskom, još i na više svjetskih jezika - njemačkom, talijanskom, francuskom i engleskom.

Fra Ljudevit Rupčić je umro 25. lipnja točno na 22. obljetnicu Gospina ukazanja (kojeg crkvene vlasti ne priznaju) u Međugorju.

Njegovi kolege hercegovački fratri tvrde kao je fra Ljudevit bio odan međugorskoj Gospi, te da je kao svećenik i profesor intenzivno promatrao međugorska događanja.

(Hina) pg sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara